/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FGSxaKsg7bcOfgN1750256878.png)
Zwoele zomeravonden
Uitgebreid koken op een warme zomeravond? Dat slaan we liever over. Wel willen we 's avonds genieten van heerlijke (bij)gerechten als we lekker buiten zitten. Noni Kooiman begrijpt dat maar al te goed. Alle recepten in Buiten Koken maak je daarom zonder veel gedoe klaar. Deze pizza met dopertwen, eekhoorntjesbrood, ei en pecorino is om je vingers bij af te likken!
Dit heb je nodig
- Voor het pizzadeeg:
- 750 gram bloem
- 15 gram zout
- 5 gram gedroogde gist
- 500 milliliter lauwwarm water
- Voor de toppings
- 1 groot eekhoorntjesbrood, ca. 100 gram (of gebruik koningsoesterzwammen)
- 1 knoflookteen
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 10 gram platte peterselie
- 150 gram diepvriesdoperwtjes, ontdooid
- 1 citroen, liefst biologisch pizzadeeg
- 4 eidooiers
- Pecorino, naar smaak

Zo maak je de pizza
Zo maak je het pizzadeeg:
- Doe de bloem met het zout en de gist in een kom van een staande mixer. Schenk het water erbij en meng met de deeghaak in 10 minuten tot een soepel deeg. Doe in een ruime (het deeg gaat flink rijzen), afsluitbare bak en laat een nacht in de koelkast rusten.
- Vorm de volgende dag 4 bollen voor grote of 6 bollen voor kleine pizza’s, op een bebloemd werkblad. De bollen kan je in een afsluitbare bak, bestrooid met extra bloem, meenemen naar buiten. Zo moet het deeg nog ongeveer 2 uur rijzen buiten de koelkast.
Voorbereiding toppings
- Snijd het eekhoorntjesbrood in flinterdunne reepjes, eventueel met een mandoline. Leg in een platte schaal. Rasp er de knoflook boven, breng op smaak met peper en zout en besprenkel met de helft van de olijfolie.
- Snijd de peterselie fijn en meng met de paddenstoelen.
- Doe de doperwtjes in een kom en prak stuk met een vork. Roer er de rest van de olijfolie door, rasp er de gele schil van de citroen boven en breng op smaak met peper en zout.
Bereiding:
- Vorm van een deegbol een pizza van ongeveer een halve centimeter dik. Dat kan met een deegroller (of een wijnfles) maar ook door het deeg voorzichtig uit elkaar te duwen.
- Bak de pizzabodem aan een kant. Haal de bodem er even af om hem te beleggen, dan gaat het makkelijker. Bestrijk de gebakken kant met het erwtenmengsel. Leg een dooier in het midden en leg de bodem weer op de grill. Bak nog 2 minuten en haal eraf. Bedek de pizza en het ei met plakjes paddenstoel, schaaf er pecorino over en breng op smaak met extra peper en zout.
Tip van Noni
“Pizza op de barbecue kan eigenlijk helemaal niet, natuurlijk. Je hebt er een dichte oven voor nodig waarin het meer dan 300 °C wordt. Maar pizzadeeg is heel lekker luchtig deeg dat ook rijst tijdens het grillen. Het idee is dat je een dunne lap pizzadeeg op de grill legt en die omdraait als de onderkant gaar is. Dan gaan de toppings erop.”

Buiten Koken
Dol op barbecueën, maar niet op al dat gedoe dat erbij komt kijken? Dan wil je het kookboek Buiten koken van Noni Kooiman niet missen. Het staat bomvol toegankelijke recepten die je zonder veel moeite en gedoe op de barbecue klaarmaakt. Maar ze zijn wel ontzettend smaakvol!
- Receptuur: Noni Kooiman
- Mitchell van Voorbergen