/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FnfatKuUINfamiL1750255608.png)
Zwoele zomeravonden
Uitgebreid koken op een warme zomeravond? Dat slaan we liever over. Wel willen we 's avonds genieten van heerlijke (bij)gerechten als we lekker buiten zitten. Noni Kooiman begrijpt dat maar al te goed. Alle recepten in Buiten Koken maak je daarom zonder veel gedoe klaar. Deze heerlijke tomatensalade met perzik en feta staat binnen no-time op tafel.
Dit heb je nodig:
- 5 tomaten
- 1½ eetlepel Thaise chilipasta (Maepranom)
- 80 milliliter extra vierge olijfolie, plus extra
- 2 eetlepels sherryazijn (of rodewijnazijn)
- 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
- 3 perziken
- 10 gram dragon
- 10 gram peterselie
- 75 gram feta
- Verder nodig: blokrasp

Zo maak je de tomatensalade:
Voorbereiding:
- Rasp een tomaat op de grove kant van een blokrasp. Doe de tomaat met de Thaise chilipasta in een mengkom. Roer goed met een garde en schenk er al roerend de olijfolie en azijn bij. Voeg de suiker toe, breng op smaak met peper en zout. Proef en voeg eventueel nog extra azijn, suiker, chili of zout toe als je dat nodig vindt.
- Snijd de andere tomaten doormidden. Snijd de perziken om de pit heen doormidden. Wip de pit eruit en snijd de helften nogmaals doormidden. Vet de tomaten en perziken licht in met olijfolie.
Bereiding:
- Leg de tomaten op het hete gedeelte van de barbecue en de perziken op het minder hete stuk. Draai de tomaten na ongeveer 1 minuut om, als er duidelijke grillstrepen op staan. Rooster ze nog een minuut. Keer ook de perziken om als ze er goed gegrild, maar niet verbrand, uitzien. Dat zal iets langer duren.
- Haal de perziken van de barbecue af als ze aan alle kanten mooi gegrild zijn. Snijd de tomaten en de perziken in gelijke stukken. Pluk de blaadjes van de dragon en peterselie. Verdeel de tomaten, perziken, dragon en peterselie over een schaal en verdeel de tomatendressing erover. Verkruimel de feta over de salade. Enjoy!

Buiten Koken
Dol op barbecueën, maar niet op al dat gedoe dat erbij komt kijken? Dan wil je het kookboek Buiten koken van Noni Kooiman niet missen. Het staat bomvol toegankelijke recepten die je zonder veel moeite en gedoe op de barbecue klaarmaakt. Maar ze zijn wel ontzettend smaakvol!
- Receptuur: Noni Kooiman
- Mitchell van Voorbergen