Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo lang zou je na het eten moeten wandelen om een bloedsuikerpiek te voorkomen

Nu de dagen weer langer zijn, vinden we het heerlijk om na het avondeten nog een wandeling te maken. Helemaal als je te veel hebt gegeten, is dit fijn. Maar wat doet wandelen na het avondeten allemaal voor je lichaam, en hoe lang zou je moeten wandelen voor een positief effect?

Vrouw is aan het wandelen door de stad

Gezondheidsvoordelen

Na elke maaltijd een wandeling maken heeft veel voordelen. Vooral als je iets hebt gegeten dat rijk is aan suikers of koolhydraten is het goed om te wandelen om zo een crash in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Maar hoe lang moet je wandelen, op welk tempo en hoe snel na je maaltijd?

First things first: na het eten stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt insuline aan om de glucose naar je cellen te brengen, waar het als energie wordt gebruikt. Maar als je meteen na het eten actief bent, gebeurt er iets anders. Dan vragen je je spieren om glucose. Ze nemen de suiker op zonder dat daar insuline aan te pas hoeft te komen. Aan mindbodygreen vertelt diëtist L.J. Amaral dat dit ook geldt voor je hart en andere organen. "Wanneer je na een maaltijd beweegt, gaat de vraag naar energie (glucose) naar je organen en spieren." Aangezien de vraag naar glucose in je spieren hoger is tijdens het bewegen dan tijdens het stilzitten, neemt de glucoseopname ook toe als je loopt. Overigens betekent dit niet dat insuline hier helemaal niet bij betrokken is. Beweging vermindert de noodzaak voor insuline, maar vervangt het niet volledig.

Overigens verhoogt elke vorm van bewegen de glucoseopname, maar vaak is wandelen het makkelijkst om meteen te doen. "Elke vorm van lichte tot matige lichaamsbeweging kan helpen: zwemmen, yoga, fietsen, tai chi, tuinieren, pilates of zelfs het huishouden."

Eet niet zomaar alles

Of je dan alles kunt eten, door na het eten meteen te wandelen? Zo werkt het helaas niet. "Wandelen is behoorlijk effectief bij een normale inname van macronutriënten, maar het effect hangt af van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt en welke andere voedingsstoffen je tegelijk eet." Zo geeft ze als voorbeeld dat als je een blik cola op een lege maag drinkt, je bloedsuiker alsnog flink piekt. Drink je dat blikje leeg én eet je daarbij een maaltijd met vezels, eiwitten en vetten? Dan krijg je een minder grote bloedsuikerpiek. "Vezels helpen de glucoserespons te dempen, omdat ze langzamer worden afgebroken, verteerd en opgenomen."

Haal het beste uit je wandeling

Enfin, hoe lang en hoe snel kun je het beste wandelen na het eten? Dat hebben we op een rijtje gezet:

  • Wanneer: Binnen dertig minuten na een maaltijd, maar zelfs tot 120 minuten na een maaltijd kan een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Dit blijkt uit een overzicht van 39 studies uit 2016.
  • Tempo: Een lichte wandeling heeft al voordelen, maar flink doorlopen is nog beter.
  • Hoe lang: Twee tot vijf minuten wandelen heeft al een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Maar tien tot vijftien minuten stevig wandelen, is voor je algehele gezondheid beter.

Tot slot benadrukt Amaral dat iedereen anders op voeding reageert. Zo ziet de ene persoon nauwelijks een piek, terwijl de ander dat juist wel heeft na precies dezelfde maaltijd. Maar even wandelen na het eten, is eigenlijk altijd een goed idee.

Body & Mind
  • mindbodygreen
  • Adobe Stock