Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

3 dingen die je vooral niét moet doen als je niet kunt slapen

Niets is zo vervelend als in bed liggen, maar niet kunnen slapen. Herkenbaar? Gelukkig kun je urenlange plafonddienst voorkomen. Een slaapexpert vertelt waar het vaak fout gaat én wat je wel moet doen als je niet kunt slapen.

Vrouw die wakker ligt in bed - niet slapen

Niet kunnen slapen

Het is twee uur 's nachts. Je ligt al drie uur in bed en bent nog steeds klaarwakker. Na urenlang woelen en draaien, staar je nu naar het plafond terwijl je de afgelopen 24 uur nog eens tot in detail doorneemt – net als je complete toekomst. Je hebt al tig keer naar de klok gekeken en berekent hoeveel uur slaap je nog kunt pakken als je binnen vijf minuten in slaap valt – wat natuurlijk niet gebeurt. Jep, er zijn weinig dingen frustrerender dan niet kunnen slapen. Helaas is er geen wondermiddel tegen slapeloosheid, maar er zijn wél dingen die het erger kunnen maken.

Slaapexpert Sammy Margo vertelt aan Stylist wat je vooral niet moet doen als je niet kunt slapen. Ook deelt zij tips voor wat je wel kunt doen.

1. In bed blijven liggen

Als je klaarwakker bent, heeft het geen zin om urenlang te woelen. Je kunt dan het beste uit bed gaan en wachten tot je echt slaperig wordt. "Het kost de gemiddelde gezonde slaper 15 tot 20 minuten om in te dommelen", vertelt Sammy. "Als je merkt dat je veel langer wakker bent, blijf dan niet in bed liggen – dit kan de rusteloosheid die je voelt versterken."

In plaats daarvan raadt de slaapexpert aan om 20 minuten lang een ontspannende activiteit te doen. Denk aan lezen of lichte rek- en strekoefeningen. "Dit kan je geest conditioneren om je bed puur met slaap te associëren. De kalmerende activiteiten helpen je te ontspannen, waardoor je daarna makkelijker in slaap valt."

2. Je telefoon erbij pakken

Als je niet kunt slapen, is meer stimulatie het laatste wat je wilt – en dat is precies wat je telefoon doet. "Het licht van het scherm kan je circadiane ritme verstoren, waardoor de illusie van licht ontstaat die je lichaam laat denken dat het tijd is om wakker te worden", legt Sammy uit.

Als je uren naar het plafond ligt te staren, ga je je misschien vervelen en is de verleiding om je telefoon erbij te pakken heel groot. Hoewel er volop entertainment in je mobiele telefoon zit, kun je op zo'n moment beter een (puzzel)boek pakken voor vermaak. Gebruik daarbij het liefst een gedimde lamp met warme ondertonen; fel blauw licht kan de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) onderdrukken.

3. Jezelf proberen uit te putten

Hoewel het een goed idee lijkt om jezelf uit te putten met een paar star jumps of een work-out voor het slapengaan om je energieniveau te verlagen, kan sporten het juist moeilijker maken om in slaap te vallen. Er is namelijk een verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid, en je moet je op het laatste concentreren als je gemakkelijk in slaap wilt vallen.

"Sporten wanneer je wilt slapen kan je lichaamstemperatuur verhogen, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine beïnvloedt", aldus Margo. Sporten kan ook leiden tot een piek in je cortisolspiegel, wat ook de melatonineproductie tegengaat. Voel je je onrustig? Dan is het oké om een ​​paar lichte rek- en strekoefeningen te doen, een rondje door het huis te lopen of ademhalingsoefeningen te doen, zolang je wegblijft van alles wat je hartslag verhoogt. Sweet dreams!

Body & Mind
  • Stylist
  • Netflix (Ginny & Georgia)