Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Weg met zweetoksels: Dé oplossingen om altijd fris te blijven

Iedereen zweet. Maar bij sommigen verandert een stressmoment, warme dag of pittig maaltje al snel in een natte bedoening – inclusief ongemakkelijke geurtjes. Heb jij ook snel last van klotsende oksels? Don’t sweat it! Wij leggen uit wat er écht aan de hand is en hoe je er vanaf komt.

Vrouw met zweetvlek onder oksels - zweetoksels

Waarom zweten we eigenlijk?

First things first: transpireren is noodzakelijk voor je gezondheid. Door te zweten, zorgt je lichaam ervoor dat je niet oververhit raakt. Zou je niet zweten, dan stijgt je interne temperatuur enorm en dat kan levensgevaarlijk zijn. Zweet zorgt ervoor dat je huid afkoelt en de warmte wordt afgevoerd. Maar hoeveel zweet is nu normaal?

Gemiddeld verlies je op een ‘normale’ dag zo’n halve tot een hele liter vocht. Al kan dat flink oplopen als je bijvoorbeeld aan het sporten bent of het buiten tropisch warm is. Je kunt ook opeens gaan transpireren als reactie op ziektes en infecties of door stress, hormonen, alcohol of pittig eten.

Vervelende geurtjes

Zweet is in principe geurloos. Je gaat het pas ruiken als het op je huid in aanraking komt met bacteriën. Transpireer je normaal, dan zou een deo hier voldoende tegen moeten werken. Al zijn er wel verschillen. Er zijn twee soorten:

  • Deodorant: Een gewone deodorant voorkomt zweten niet, maar zorgt ervoor dat zweet niet ruikt door de bacteriën en de geur op de huid aan te pakken.
  • Anti-transpirant: Hier zorgt de stick ervoor dat je zweetproductie stopt doordat de talgklieren worden geblokkeerd. Een anti-transpirant bevat vaak metaalzouten als aluminium of zirconium.

Welke deo je fijn vindt, is aan jou. In principe doen ze beide hun werk en zijn ze veilig te gebruiken. Al moet je ze wel op de juiste manier aanbrengen natuurlijk.

De juiste manier

Ben je al aan het zweten, dan heeft het geen nut om nog met een deo te gaan rollen of spuiten om een zweetgeur te maskeren. Ook als je net de douche uitkomt en nog nat onder je oksels bent, is het niet slim om al deodorant aan te brengen. Simpelweg omdat-ie dan zijn werk niet kan doen. Je huid moet altijd kurkdroog zijn voordat je een deodorant aanbrengt. Breng daarnaast altijd een dikke laag aan, zodat alle zweetklieren met het product in aanraking komen. Kies je voor een anti-transpirant, breng die dan twee keer per dag aan en ook ’s nachts. Zo is de kans groter dat zweetklieren verstopt raken.

Overmatig zweten, oftewel hyperhidrosis

Sommige mensen transpireren dagelijks overmatig veel. Dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Hierbij zweet je veel op een specifiek lichaamsdeel zoals je oksels, voorhoofd, handen of voeten. Overmatig zweten is vaak genetisch bepaald. Zijn jouw oksels, voeten of handen regelmatig erg vochtig, ga dan langs de huisarts. De huisarts kan een behandeling met een lotion met aluminiumchloride voorschrijven. Hierdoor raken de afvoergangen van je zweetklieren verstopt. Ook een behandeling met botox kan een optie zijn. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid in je huid gespoten die de zenuwsignalen naar de zweetklieren blokkeert. Deze behandeling moet je om de vier à zes maanden herhalen.

Bezoekje aan de huisarts

Heb je plotseling veel last van zweet en beperkt dat zich niet tot één lichaamsdeel? Probeer dan na te gaan of er de laatste tijd iets is veranderd in je leven: van klein (je bent meer gaan alcohol gaan drinken) tot groot (je staat onder constante stress). Kijk of het zweten minder wordt door meer balans aan te brengen. Is dat niet ’t geval, dan kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad.

Body & Mind
  • Adobe Stock