Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Goede vraag: Krijg je écht puistjes van chocolade?

Al eeuwen gaat het gerucht dat chocola een van de grootste boosdoeners is van puistjes. En toegegeven, het voelt soms ook zo. Maar ís het ook echt zo, of is het gewoon toeval? Wij zochten het voor je uit. Want let’s be honest: als we onze chocolade moeten inruilen voor een pukkelloze huid, dan willen we wel zeker weten dat het nodig is.

vrouw eet chocolade - puistjes

Hoe ontstaan puistjes eigenlijk?

Voor we chocolade de schuld geven van onze puistjes, willen we eerst weten wat er onder je huid gebeurt. Puistjes ontstaan door een combinatie van overtollig talg, dode huidcellen en bacteriën. Vooral in de puberteit (maar ook gewoon tijdens stressvolle weken of een hormonale cyclus) kunnen je talgklieren overactief worden. Als deze poriën verstopt raken, ontstaat er een ontsteking – en voilà: een ongenode gast op je gezicht.

Wat doet chocolade met je huid?

Chocolade zelf bevat geen ingrediënten die per se puistjes veroorzaken. Maar... veel chocoladesoorten bevatten wél suikers, melkbestanddelen en vetten die invloed kunnen hebben op je huidconditie. En daar wringt ’m de schoen.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat suiker en melk je insulinespiegel kunnen verhogen. Dit kan leiden tot een ontstekingsreactie in het lichaam – en ja, ook op je huid. Insulineresistentie (waarbij je lichaam moeilijker reageert op insuline) wordt in verband gebracht met ernstige acne. Dus hoewel cacao op zichzelf niet de bad guy is, kan een suikerrijke reep wél je huid uit balans brengen.

Melk, suiker en... stress?

Ook melkproducten worden regelmatig genoemd als acne-trigger. Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor hormonen in melk, kan dit een rol spelen. Combineer dit met suiker, stress en een gebrekkige huidverzorging, en de kans op puistjes stijgt.

En oh ja, stress kan je hormonen ook flink laten schommelen. Dit zorgt er dan weer voor dat je sneller naar die chocoladereep grijpt. Jep, het is een vicieuze cirkel.

Moet je chocola dan helemaal skippen?

Nope, geen paniek! Of jij daadwerkelijk puistjes krijgt van chocola, verschilt per persoon. De oplossing zit ‘m vooral in bewust kiezen. Pure chocolade (70% cacao of meer) bevat weinig suiker en nauwelijks melk, en is dus een huidvriendelijker alternatief dan melk- of witte chocolade.

Bovendien bevat pure chocolade antioxidanten zoals flavonoïden, die zelfs goed kunnen zijn voor je huid, omdat ze ontstekingen kunnen helpen verminderen.

Feit of fabel?

Dus, is het een feit dat chocolade voor puistjes zorgt, of is het toch een fabel? Een beetje van beide. Chocolade kan bijdragen aan puistjes, maar meestal komt dat door de suikers en melk, niet door de cacao. Als je gevoelig bent voor acne of insulineschommelingen, let dan goed op hoe je huid reageert na die chocoladesnack.

Food Lovers
  • Adobe Stock