/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2F4S3aOtu5ClYZ3O1747054454.jpg)
Ga bewust met water om
Zoals ze in de psychologie altijd zeggen: gedragsverandering begint bij bewustwording. We hebben in Nederland soms al een tekort aan drinkwater door de grote vraag. Vooral in de zomerperiodes zijn er vaak watertekorten, dan gebruiken mensen namelijk meer water voor bijvoorbeeld de plantjes en het vullen van het zwembad.
Door de populatiegroei stijgt de vraag naar drinkwater, maar er zijn minder bronnen beschikbaar om het uit te halen. Het is dus belangrijk dat we zuinig omgaan met ons water. Daar kun jij ook een steentje aan bijdragen, zodat we ook in de toekomst zorgeloos kunnen genieten van schoon drinkwater.
Water- en stroomgebruik van je apparaten
Vaatwassers en wasmachines gebruiken flinke hoeveelheden water en stroom. Vaak hebben ze een Eco stand, maar gebruik je die wel eens? Door dit wel te doen verbruiken je apparaten minder, dat bespaart je ook geld. Het enige nadeel is dat het programma iets langer duurt om ervoor te zorgen dat het resultaat even schoon is als bij het normale programma. No big deal, toch?
Een andere belangrijke factor is het energielabel van je apparaten Bij veel gebruik en een energielabel F ligt het verbruik van je wasmachine per jaar rond de 194 kWh (bijna 50 euro). Je bespaart niet alleen door minder – en op het Eco programma – te wassen, maar ook door bewust te letten op het label. Met energielabel A, het hoogste, ben je namelijk zo'n 109 kWh per jaar kwijt. Dit is omgerekend slechts 26 euro.
De stroomprijs verandert bijna dagelijks. In mei is de laagste prijs € 0,24 per kWh. De stroomprijs blijft nu al een paar maanden vrij gelijk. Dit is de stroomprijs bij een nieuw energiecontract, ongeacht het type contract en inclusief belastingen.
Bespaar op douchen
We douchen vaker en langer dan nodig, en dat kost veel water, energie en geld. Gelukkig kun je met een paar simpele aanpassingen al flink besparen:
- Korter douchen: korter douchen is beter voor de wereld en voor je portemonnee. Gebruik een timer en douche niet langer dan vijf minuten.
- Minder vaak douchen: De meeste mensen douchen bijna dagelijks, toch is dat niet nodig. Probeer eens een dag per week minder te douchen.
- Gebruik een waterbesparende douchekop: zo’n douchekop kan tot wel 50% zuiniger zijn, zo bespaar je gemakkelijk duizenden liters per jaar.
- Zet de kraan uit tijdens het zepen: hopelijk zet je de kraan al uit tijdens het tandenpoetsen. Doe hetzelfde tijdens het zepen om nog meer te besparen.
Was je kleding minder vaak
We begrijpen het: je gaat het liefst zo fris mogelijk de deur uit. Maar dat betekent niet dat je elke dag je kleding hoeft te wassen. Zo hoef je jeans eigenlijk na een week dragen pas te wassen en een windjack kan vaak een jaar mee zonder wasbeurt. Volgens het CBS verbruiken we gemiddeld 17 liter water per persoon per dag met het wassen van onze kleding. Lukt het je om dit een vijfde minder vaak te doen? Dan kun je jaarlijks meer dan 1.200 liter water besparen.
Minder vlees eten
Je hebt het vast wel eens gehoord: voor de productie van vlees is heel veel water nodig. Voor een kilo rundvlees moet je al snel denken aan 350 tot 750 liter leidingwater en/of oppervlaktewater, meldt stichting Agri Facts. Als een gemiddeld gezin in plaats van dagelijks, vijf keer per week vlees eet, dan scheelt dat al 10.000 liter water per jaar. Probeer daarom wat vaker plantaardig te eten, zo kun je jouw verbruik flink terugdringen.
Geen water bij de wijn: begin met besparen
Door het volgen van deze tips kun je duizenden liters per jaar besparen, zonder dat je veel in hoeft te leveren op comfort. Zo draag je een belangrijk steentje bij aan het terugdringen van ons waterverbruik.
- Unsplash