Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Om deze reden zou je vaker spinazie moeten eten

Elke dag eten we netjes een portie groenten. Eet jij niet vaak spinazie? Om deze reden zou je toch moeten proberen om deze bladgroente vaker te eten.

Verse spinazie

Groene krachtpatser

Spinazie is niet alleen gezond, maar blijkt ook goed te zijn voor je brein. Dit blijkt uit onderzoek van de Rush University in Chicago. Ouderen die dagelijks groene bladgroenten eten – denk aan spinazie of boerenkool – behouden hun mentale scherpte.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks meer (1,3 porties) van een bladgroente aten, cognitief veel minder achteruitgaan dan mensen die minder consumeren (0,09 porties per dag). Het verschil in cognitieve achteruitgang tussen de twee groepen is zo groot dat het lijkt alsof de mensen die veel aten, cognitief elf jaar jonger zijn dan degenen die weinig consumeerden! Dit werd gemeten op basis van gemiddelde cognitieve scores over de tijd. Dit geeft aan dat een hogere consumptie mogelijk helpt om het geheugen en de hersenfunctie langer op peil te houden.

Wat dit extra bijzonder maakt? Het effect bleek onafhankelijk van zaken zoals opleidingsniveau, beweging of andere leefgewoonten. De bladgroenten zelf lijken de geheime superkracht te bevatten. Denk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die samen een beschermende schild vormen rond je hersenen.

Waarom spinazie en boerenkool je brein blij maken

Groene bladgroenten zijn echte voedingsbommetjes. Ze bevatten weinig calorieën en veel stoffen zoals ijzer, calcium, foliumzuur en antioxidanten. IJzer helpt bijvoorbeeld zuurstof vervoeren in je lichaam – cruciaal voor een goed werkend brein. Foliumzuur doet daar nog een schepje bovenop door je neurotransmitters (de boodschappers in je hersenen) in topvorm te houden.

Ook bevat bladgroente vitamine K en luteïne, die speciaal je hersenweefsel lijken te beschermen tegen veroudering. Kortom: een dagelijkse schep spinazie kan je geheugen boosten.

Nederlanders en groenten: een groeikans

Hoewel we het belang van groenten eten steeds beter beseffen (zeker nu dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is in Nederland), blijven we achter. De aanbevolen 250 gram groenten per dag halen we gemiddeld niet – we schommelen rond de 153 gram. En groene bladgroenten? Die blijven een beetje het ondergeschoven kindje naast publiekslievelingen als tomaat en komkommer.

Zo eet je gemakkelijk meer bladgroente:

  • Doe een handje spinazie door je smoothie of roer het door je omelet.
  • Maak als lunch een salade met veldsla of gebruik rauwe boerenkool als basis.
  • Snack een volkoren boterham met hummus en wat extra rucola erop.
  • Zet een klassieke boerenkoolstamppot op tafel – en kook de boerenkool kort voor meer vitamines.

Easy does it!

Body & Mind
  • National Institute on Aging
  • Adobe Stock