/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FEKxpGx9dfAY8rg1744639067.jpg)
Voorjaarshonger
Jep, voorjaarshonger is een ding. Zodra de klok vooruitgaat en de zon zich meer laat zien, schakelt je lichaam over naar de 'lente-stand'. Je serotonine schiet omhoog (fijn!) en je melatonine daalt. Klinkt als een goed recept voor energie, toch? Helaas: die overgang kost juist veel energie. Sommige mensen worden moe, anderen hongerig – en veel mensen worden moe én hongerig.
Door slaapgebrek (thanks, zomertijd) raakt je hormoonhuishouding een beetje van slag. Je maakt meer ghreline aan (het hongerhormoon) en minder leptine (het 'ik zit vol'-hormoon) Gevolg: je denkt dat je honger hebt, zelfs als je net gegeten hebt.
Vitamine D
En dan is er nog vitamine D. Na maanden van donkere dagen is je vitamine D-'voorraad' meestal flink geslonken. Terwijl een gezond vitamine D-niveau juist helpt bij het op peil houden van je gewicht. In plaats daarvan blijft je lijf in 'spaarstand' hangen – én snakt het naar extra energie. Inderdaad: daarom krijg je honger.
Druk
Niet alleen je lichaam, maar ook mentaal verandert er van alles in de lente. Waar veel mensen het in de winter rustig aandoen, wordt de lente een stuk drukker. Opeens plan je weer (meer) sociale dingen, heb je zomerdoelen en plan je etentjes in. Heb je te veel dingen gepland en voel je je daarom gestrest? Dat kan ook weer voor meer trek zorgen.
Ook zijn we in de lente met mooi weer geneigd om meer te snacken. Wat is er immers lekkerder dan voor het eerst in het jaar weer op het terras te zitten met een lekker glaasje rosé en bitterballen? Och, en al die paaseitjes in de winkel, helpen ook niet bepaald mee.
Zo houd je de voorjaarshonger in toom (zonder streng dieet)
Gelukkig zijn er genoeg tips om te voorkomen dat je toegeeft aan de snacktrek:
Slaap goed
Investeer in een donkere slaapkamer. Houd vaste bedtijden aan en pak die acht uur uur slaap. Voel je je ondanks die acht uur slaap nog steeds moe? Maak dan een wandeling buiten. Hier krijg je absoluut meer energie van.
Beweeg dagelijks
Wandelen, fietsen of sporten helpt om stress te verlagen en je humeur op te krikken. Plus: je stofwisseling blijft actief. Win-win!
Eet voedzaam
Drie goede maaltijden per dag houden je suikerspiegel stabiel. Kies voor eiwitten en vezels – geen lege koolhydraten. En: sla nooit een maaltijd over als je weet dat er een feestje aankomt. Wil je toch snacken? Ga voor verantwoorde snacks. Maar af en toe een chocolaatje snoepen kan heus geen kwaad.
Vraag jezelf af waarom je eet
Vraag jezelf af: 'Heb ik écht honger, of zoek ik comfort?' Voel je je onrustig, blij, moe of verveeld? Verveel je je? Maak lekker een wandeling, zet een serie op of bel een vriend of vriendin.
- Adobe Stock