Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Magnetronfabels ontkracht: dit moet je wél en niet doen

Magnetrons zijn niet meer weg te denken uit onze moderne keukens. Maar zijn ze wel zo onschuldig als we denken? Er doen heel wat verhalen de ronde over wat die microgolven nu precies met ons eten doen. Wij zochten uit hoe het precies zit

keukenfout - persoon gebruikt magnetron in keuken

Hoe werkt een magnetron nou echt?

Eerst even terug naar de basis. De straling in een magnetron bestaat uit microgolven. Die hebben een specifieke frequentie waardoor watermoleculen gaan trillen en de temperatuur stijgt. Levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker legt uit aan BNN VARA: "In eerste instantie warmen de watermoleculen in het eten op. Door geleiding tussen de warme en koude delen volgt de rest van het voedsel." Maar is die straling wel veilig? Absoluut, stelt Dekker gerust. "De straling is tijdelijk. Zodra je de magnetron uitzet, is die ook verdwenen. Er blijft niks achter in het voedsel." Bovendien zorgt de metalen behuizing – ook wel bekend als de kooi van Faraday – ervoor dat de straling netjes binnen blijft.

Ongezond of niet?

Een veelgehoorde klacht is dat magnetronmaaltijden ongezond zouden zijn. Maar ligt dat aan het apparaat zelf? "Helemaal niet", zegt Dekker. "De magnetron voegt niks ongezonds toe. Het hangt er gewoon van af wat je opwarmt. Veel kant-en-klaarmaaltijden bevatten te weinig groenten en te veel zout en verzadigd vet. Maar dat is niet de schuld van de magnetron." Sterker nog, de magnetron kan juist heel gezond zijn. Doordat de bereidingstijd korter is dan bij traditioneel koken, blijven meer voedingsstoffen behouden. En omdat je geen extra water toevoegt, spoelen die ook niet weg. Dekkers advies? "Warm gewoon iets gezonds op en je bent helemaal safe."

Fabels ontkracht

Nog een misverstand dat Dekker graag uit de wereld helpt: metaal hoort wel thuis in de magnetron. "Je kunt gerust een lepel in een bakje eten laten zitten, zolang die maar niet te dicht bij de wand komt. Alleen voorwerpen met scherpe randen of hoeken kunnen voor problemen zorgen." En die verhalen over exploderende eieren en aardappels? Die kloppen wel. "Als de straling water verhit en de stoom niet kan ontsnappen door een schil, krijg je overdruk. Dan kan het inderdaad uit elkaar knallen. Prik dus altijd gaatjes in de schil of verpakking."

Tips

Tot slot deelt Dekker nog wat praktische tips voor optimaal magnetrongebruik:

  • Verdeel grote porties in kleinere stukken voor gelijkmatige verhitting
  • Gebruik de ontdooistand voor bevroren producten om oververhitting te voorkomen
  • Roer tussendoor even door voor een egaal resultaat
  • Houd je aan de voorgeschreven bereidingstijd en het vermogen op de verpakking

Dus de volgende keer dat iemand beweert dat magnetronmaaltijden ongezond of zelfs gevaarlijk zijn, weet jij beter.

Body & Mind
  • Adobe Stock