/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FqD2Jt1VVt2joC01744185926.jpg)
De kracht van chiazaden
Chiazaden zijn de zaadjes van de chiaplant (Salvia hispanica), die oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala komt. De plant behoort tot de muntfamilie en produceert trossen kleine blauwpaarse bloemetjes, waarin de zaadjes te vinden zijn.
Door de milde, nootachtige smaak kunnen de zaden gemakkelijk aan recepten worden toegevoegd zonder andere ingrediënten te overheersen. Wat deze zaadjes uniek maakt? Dat is hun vermogen om vocht te absorberen. Ze kunnen namelijk wel tot tien keer hun eigen gewicht aan vloeistof opnemen, waardoor ze uitzetten, legt chef-kok en docent Maya Brown uit aan het platform Martha Stewart.
Het kleine zaadje is een van de grootste bronnen van omega-3-vetzuren en daarom uitzonderlijk voedzaam. Ook bevat het plantaardige eiwitten en darmvriendelijke vezels en antioxidanten die je cellen beschermen tegen schade.
De beste manieren om chiazaad te eten
Er zijn verschillende manieren om chiazaad te gebruiken, maar weken voor chiapudding is at the moment het populairst. Om chiazaad te hydrateren tot een dikke puddingachtige consistentie, raadt chef-kok en docent plantaardige kookkunst Olivia Roszkowski aan om de volgende verhoudingen te gebruiken:
- 1 kopje vloeistof voor elke 1/4 kopje chiazaad, of 1/4 kopje vloeistof voor elke eetlepel chiazaad. Laat het mengsel tien tot vijftien minuten op kamertemperatuur staan en roer af en toe. In dit stadium zijn de zaden voor ongeveer tachtig procent gehydrateerd en kun je ze zo eten of in een recept gebruiken, zegt ze. Maar als je een volledig dikke pudding wilt, bewaar het mengsel dan een paar uur of een nacht in een afgesloten bakje in de koelkast.
Gebruik je chiazaad voor andere bereidingen dan puddingen? Gebruik dan de volgende verhoudingen:
- Smoothie van 475 milliliter: maximaal 2 eetlepels chiazaad
- Water of sap van 235 milliliter: 1 eetlepel chiazaad
- 1 kopje yoghurt: 1 eetlepel chiazaad, plus een beetje water om klonten te voorkomen
Naast pudding, smoothies en drankjes zijn chiazaden een geweldige toevoeging aan havermout en gebak zoals muffins, pannenkoeken en brood zegt Brown. "Ze werken ook goed als eivervanger in veganistische recepten. Meng daarvoor één eetlepel hele chiazaden of twee theelepels gemalen chiazaden met drie eetlepels water en laat dit vijf minuten staan. Dit mengsel staat gelijk aan één ei."
Ben je dol op overnight oats? Voeg dan een eetlepel zaadjes toe aan je favoriete recept. Het hoge eiwitgehalte van de zaadjes zal het gerecht voller maken, en nog lekkerder!
Veelvoorkomende problemen bij het gebruik van chiazaad
Volgens Roszkowski kan vloeibare chiapudding om twee redenen fout gaan: je hebt niet genoeg chiazaad gebruikt, of je hebt niet lang genoeg gewacht tot de chiazaden vochtig waren. In beide gevallen zit er te veel extra vocht in de pudding, wat resulteert in een dunne en vloeibare textuur.
Om dit probleem te voorkomen moet je er volgens haar voor zorgen dat je met de juiste verhoudingen werkt. "Het is ook belangrijk om de zaden voldoende tijd te geven om het vocht goed te absorberen en een gel te vormen. Hoe langer je ze in de toegevoegde vloeistof laat staan, hoe groter de kans dat je een dikke, geleiachtige textuur krijgt", vertelt ze aan het platform.
Zetten je zaden niet goed uit? Dan heb je waarschijnlijk een te dikke vloeistof gebruikt. Gebruik eerst water, thee, sap of melk. En voeg eventueel daarna een dikkere vloeistof toe zoals kokosmelk of yoghurt.
Af en toe hebben chiazaadjes de neiging om droge klonten te vormen op de bodem van een bak met chiapudding. Volgens de chef-kok is het belangrijk om dan te roeren en de zaden flink door elkaar te schudden. "Deze methode voorkomt dat chiazaden aan de bodem van de bak blijven plakken, waar ze kunnen klonteren – zonder toegang tot vloeistof."
Kun je chiazaden droog eten?
Brown raadt het eten van grote hoeveelheden droge chiazaden af. "Ze absorberen zo goed vocht dat ze in het spijsverteringskanaal kunnen uitzetten en maag en darmklachten kunnen veroorzaken." Hele chiazaden kun je daarom het beste met vloeistof bereiden. De uitzondering? Gemalen droge chiazaden kunnen dienen als een krachtig bindmiddel in recepten, zoals groenteburgers, zonder dat er vloeistof nodig is, zegt Roszkowski. Maar in beide gevallen is het beter om chiazaden – heel of gemalen – niet droog te eten.
- Martha Stewart
- Pexels