/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FOHmPGaOlAxjn7S1744098385.jpg)
Fillers voor acnelittekens
Huidfillers worden tegenwoordig steeds vaker ingezet om acnelittekens mee te corrigeren – zoals hyaluronzuur bijvoorbeeld. "Het gebruik van fillers is een van de vele manieren om de vorm en functie van acne littekenhuid te herstellen," zegt gecertificeerd dermatoloog en Mohs-micrografisch chirurg Saami Khalifian tegen Byrdie.
Welke fillers zijn er beschikbaar om acne littekens mee te behandelen?
"Hyaluronzuur fillers – zoals Juvederm en Restylane – zijn snelwerkende acne littekenbehandelingen. Deze werken door tijdelijk het volume te vergroten en de collageenproductie te stimuleren om ingedeukte acne littekens te verbeteren", legt gecertificeerd dermatoloog Ruth McTighe uit aan het platform. "De behandeling is vrijwel pijnloos wanneer gebruik wordt gemaakt van plaatselijk verdovende crème", voegt Khalifian daaraan toe.

Sculptra bestaat uit een poly-l-melkzuur. Dit is een natuurlijke stof die ook door ons eigen lichaam wordt aangemaakt. Dit melkzuur stimuleert de huid tot de aanmaak van collageen en hierdoor zullen acne littekens op den duur minder zichtbaar zijn, zegt McTighe.
"Radiesse is een op calciumhydroxylapatiet gebaseerde filler die onmiddellijk het volume van de huid vergroot en de collageenproductie in de loop van de tijd bevordert", vervolgt McTighe. Onderzoek toont aan dat het effectief is voor de behandeling van ingevallen acne littekens. "Wanneer radiesse wordt verdund tot specifieke verhoudingen, kan het een directer resultaat opleveren dan sculptra, omdat het een onmiddellijke lift geeft en op de lange termijn collageen- en elastinestimulatie," zegt Khalifian.
De bellafill is een huidfiller dat door de FDA is goedgekeurd voor de langetermijnbehandeling van matige of ernstige ingedeukte acne littekens. Dit type filler werkt door de huid te ondersteunen en volume toe te voegen.
De procedure
Bij het injecteren van een filler wordt het te behandelen gebied van tevoren gereinigd en een plaatselijke verdovende crème aangebracht, legt McTighe uit aan Byrdie. "De filler wordt vervolgens met een kleine naald of canule in de acne littekens geïnjecteerd. Zo'n behandeling duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten."
Na de procedure kan er een reactie ontstaan van de huid. "De injectie van de filler wordt doorgaans goed verdragen, maar zoals bij elke procedure zijn er mogelijke risico's", stelt McTighe. "Deze omvatten reacties op de injectieplaats zoals roodheid, zwelling, blauwe plekken, pijn, bultjes, blauwachtige verkleuring van de huid, infectie en overgevoeligheid."
Alternatieven
Hoewel fillers een nuttige manier kunnen zijn om acne littekens mee te behandelen, zijn ze niet je enige optie. Volgens de dermatologen kunnen de onderstaande behandelingen – die minder diep in de huid gaan – ook effectief zijn:
- Microneedling
- Microdermabrasie
- Chemische peelings
- Laserresurfacing

Wel raden ze aan te variëren met behandelingen voor het beste resultaat. "Voor degenen die op zoek zijn naar grote resultaten, wordt vaak een combinatie van behandelingen aanbevolen", zegt plastisch chirurg Steven Dayan tegen Byrdie. "Zoals bij elke behandeling is het belangrijk om een gekwalificeerde specialist te raadplegen om meer te weten te komen over deze behandelmethode en om erachter te komen of het een goede optie voor je is."
- Byrdie
- Adobe Stock