Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Pieker je veel? Deze 4 mindfulness-oefeningen geven direct meer rust

Altijd ‘aan’ staan, honderd gedachten tegelijk én geen focus meer. Klinkt bekend? Goed nieuws: je hoeft heus niet je hele leven om te gooien om wat meer rust in je hoofd te krijgen. Wij leggen vier eenvoudige mindfulness-oefeningen uit die je helpen om te vertragen, beter te focussen en wat meer ademruimte te creëren. Geen zweverig gedoe – gewoon praktische tips om het nét wat relaxter aan te pakken.

mindfulness-oefeningen

Met deze vier toegankelijke en mindfulness-oefeningen kun je direct aan de slag.

1. Bodyscan

Helpt bij: stress en spanningen in je lichaam opmerken en loslaten

De bodyscan wordt vaak gebruikt bij yoga en pilates, aan het eind van de les en is een goede oefening om stress los te laten. Ga liggen op de vloer of op je bed, sluit je ogen en breng je aandacht langzaam naar elk deel van je lichaam. Begin bij je tenen, ga door naar je benen, buik, bovenlichaam, je armen, schouders tot aan je hoofd. Wat voel je? Heb je het koud of juist warm? Voel je een spanning of pijntje ergens, voelen je benen en armen licht of juist zwaar? Werk van beneden naar boven en probeer steeds stil te staan bij wat je voelt. Voel je ergens spanning, probeer dat dan te laten gaan. Til je schouders even op en ontspan ze weer, laat je lichaam zwaar worden tot je volledig relaxed bent.

2. Ademhalingsoefening

Helpt bij: verbeteren van je focus en concentratie, herkenning bepaalde gedachtes

Ga lekker zitten op de bank of plof neer in bed, en probeer vijf minuten lang aan niets te denken. Dat is lastig, maar probeer je aandacht alleen maar te op je ademhaling. Adem in en dan weer uit. Dit hoeft niet snel of heel diep, doe wat fijn voelt voor jou. Elke keer dat je wordt afgeleid door gedachtes of geluiden om je heen, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling.

3. Dankbaarheidsoefening

Helpt bij: stimuleren van positieve gedachtes, verminderen van angst en piekermomenten

Een mooie oefening voor aan het eind van de dag, als je bijna je bed instapt. Denk eens na over de dingen waarvoor je vandaag dankbaar bent. Noteer bijvoorbeeld drie punten die bij jou een glimlach op je gezicht toveren. Dat kan groot zijn, maar zeker ook heel klein. Denk aan: een kop goede koffie drinken of een rondje hardlopen in het zonnetje, maar je kunt ook dankbaar zijn dat je een dak boven je hoofd hebt of dat je heerlijk eten op je bord had tijdens het avondeten.

4. Het glas

Helpt bij: je aandacht vasthouden, observeren van zintuigen

Zet een glas water of mok thee voor je neer. Kijk eens een paar minuten heel nauwkeurig naar dit glas. Hoe ziet het glas eruit? Wat valt je op? Zit er een scheurtje in, of een vlek? Doe daarna je ogen dicht en voel aan het glas. Hoe voelt het glas aan je vingers, is het koud of warm? Voel je een ribbeltje of is er een stukje glas uit? De kans is groot dat je tussendoor wordt afgeleid door gedachtes of geluiden om je heen. Zodra je dit opmerkt, probeer je je aandacht weer volledig te richten op het glas. Neem daarna – met je ogen dicht – een slok water of thee. Hoe voelt dit in je mond? Wat proef je? Door je aandacht stap voor stap op één aspect te richten, leer je je aandacht steeds beter vast te houden.

Body & Mind
  • Adobe Stock