/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FP0ZQKatpMRhnUi1743495010.jpg)
Oorzaken van beschadigd haar
Er zijn talloze redenen waardoor je prachtige lokken beschadigd kunnen raken. Door de oorzaak van je problemen te vinden, kun je de schade verhelpen en voorkomen.
Je haren kunnen beschadigd zijn door:
- Schadelijke producten zoals chemicaliën
- Milieufactoren zoals UV-straling en vervuiling
- Overmatig gebruik van hittetools
- Hormonen: Een schommeling in hormonen kan leiden tot een verandering in de conditie van het haar
- Kleuren: Door je haar regelmatig te verven droog je het haar uit en breekt pigment af
- Slechte gezondheid van de hoofdhuid: wanneer de hoofdhuid wordt verwaarloosd, hoopt zich product, talg, olie en vuil op waardoor haarzakjes verstopt kunnen raken
- Stress: Langdurige spanning kan ervoor zorgen dat de haargezondheid achteruit gaat
Wat zijn tekenen van beschadigd haar?
- Gespleten punten
- Een droge, schilferige hoofdhuid
- Fijn haar
- Haaruitval
- Je haar voelt ruw aan en je krijgt het moeilijk in model
- Je haarkleur oogt dof
Wat is de beste manier om beschadigd haar te repareren?
Je haar laten herstellen van beschadiging? Dat is een heel proces. Maar met déze manieren voorkom je meer haarschade en werk je langzaam weer richting een gezonde coupe:
1. Zet de schaar erin!
Er wordt vaak gedacht dat je haar sneller groeit als je het knipt, maar dat is een fabeltje. De eerste stap om beschadigd haar te behandelen, klinkt misschien niet als het advies dat je wilt horen. Maar als je gespleten haarpunten hebt, dan is het verstandig om die eraf te laten knippen. Dit maakt je haar meteen weer gezonder en voorkomt dat het verder gaat splijten.
Tip: Laat je haar regelmatig knippen, idealiter elke vier tot twaalf weken. De tijd tussen knipbeurten hangt af van de snelheid waarmee jouw haar groeit. Als je goed voor je haar zorgt en actief gespleten punten voorkomt, hoef je minder vaak naar de kapper en kun je je haar langer laten groeien.
2. Was je haar in de douche enkel met water
Om je haar gehydrateerd te houden raden we je aan om het niet te vaak met shampoo te wassen. Shampoo droogt namelijk uit en zorgt er tijdens de zomermaanden voor dat de puntjes nog meer beschadigd raken. Je haar twee keer per week wassen met een milde shampoo en conditioner is voldoende.
3. Ga slapen met je haar in een paardenstaart
Door je haar 's nachts vast te dragen verminder je wrijving tussen je kussen en je haar. Hiermee voorkom je dus dat haar afbreekt. Gebruik bij het maken van een paardenstraat geen strakke strik, liever een losse scrunchie, zodat je haar kan ademen.
4. Slaap op een satijnenkussensloop
Los van het feit dat je hier wellicht aangenamer op slaapt, zijn de stoffen ook heel glad. Hierdoor glijdt je haar er makkelijker langs. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld katoen, waar eerder een ruwe wrijving ontstaat. De haarschubben raken dan ook minder snel beschadigd bij satijnen en zijde kussenslopen, dan bij bijvoorbeeld katoenen kussenslopen. Jezelf in luxe onderdompelen is in dit geval dus goed om beschadigd haar te verzorgen!
5. Probeer zo min mogelijk te borstelen en te kammen
De wrijving tussen je haar en borstel is een van de grootste oorzaken van beschadigd haar. Probeer daarom het borstelen en kammen te beperken door er wat vaker voorzichtig met je vingers doorheen te gaan.
- ELLE, haarshop
- NL Beeld