/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FimynOnch5M7jAP1742985824.jpg)
Zomertijd
It's that time again: de zomertijd gaat vannacht weer in. De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag een uur vooruit. In Nederland hebben we de zomertijd en de wintertijd. De wintertijd is onze 'echte' tijd. De zomertijd is pas in 1977 ingevoerd. Dit had een economische reden. Door de tijd een uur naar voren te verzetten is het 's avonds een uur langer licht. Hierdoor kunnen we meer gebruik maken van daglicht, waardoor we minder energie verbruiken. Een kleine verandering, die toch grote impact kan hebben. Het verzetten van de klok heeft namelijk invloed op onze biologische klok, en dus ook op alle andere processen in ons lijf.
Biologische klok in de war
Door het ingaan van de zomertijd moet onze biologische klok zich ook aanpassen. Die 'loopt' namelijk op daglicht, waardoor we in de ochtend rustig wakker worden en 's avonds weten dat het tijd is om te slapen. Met het ingaan van de zomertijd is het 's avonds later donker, waardoor ons lichaam niet begrijpt dat het al bedtijd is. Ga je normaal om 22.00 uur naar bed? Grote kans dat je nu nog niet moet bent op dat tijdstip en je dus lastiger in slaap komt.
Vermoeid en een kort lontje
En dat heeft natuurlijk ook weer effect op je slaap – je voelt 'm al aankomen, dit is een vicieuze cirkel. De zomertijd kan hierdoor ook in de ochtenden voor 'problemen' zorgen. Je wekker gaat voor je gevoel een uur eerder, waardoor je nog niet klaar bent om wakker te worden. En als je dan ook nog eens later in slaap bent gevallen, en dus een kortere nacht hebt gemaakt, helpt dit niet mee. Je voelt je hierdoor moe, hebt een korter lontje dan normaal en kan je sneller irriteren. Ook ben je minder alert.
Wat kun je doen?
Goed, we weten nu wat de zomertijd voor effect op ons lichaam kan hebben. Hoewel je hier misschien niet blij van wordt, kun je er wél iets aan doen. Om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd is het verstandig om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan als je gewend bent. Het kan hierbij helpen om 's avonds zo min mogelijk licht te ervaren. Zet niet teveel lampen aan in huis en vermijd blauw licht van schermen waar kan.
Daarnaast helpt het om te slapen in een donkere kamer. Hoe donkerder het is, hoe beter de kwaliteit van je slaap – en hoe uitgeruster je dus wakker wordt. Verduisterende gordijnen kunnen hierbij helpen als het nog licht is. Heb je die niet? Dan is een slaapmasker een budget friendly oplossing.
- Holistik
- Adobe Stock