Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De meestgestelde vragen over rosacea – en antwoorden van een expert

Dikke kans dat je weleens van rosacea hebt gehoord, maar dat je niet goed weet wat het nu precies is. Huidcoach Marielle Eggenkamp van hannah geeft antwoord op de meestgestelde vragen over deze huidaandoening en tipt wat je nu wel én juist niet moet doen.

De meestgestelde vragen over rosacea – en antwoorden van een expert

First things first, wat is rosacea nu eigenlijk?

Marielle: “Veel mensen hebben er weleens van gehoord, maar verwarren rosacea met couperose. Begrijpelijk, want zeker in het beginstadium lijken rosacea en couperose op elkaar. Rosacea is een chronische huidaandoening die begint met langblijvende roodheid of opvlammingen waardoor je opeens heel rood wordt in je gezicht. Later kun je ook last krijgen van verwijde bloedvaatjes, pukkeltjes, bultjes en droge ogen. Ook blijkt dat mensen met rosacea gevoeliger zijn voor migraine.”

Hoe weet je nu of je rosacea hebt?

“Zeker in een vroeg stadium is het best lastig om rosacea te herkennen, maar er zijn wel kenmerken. Heb je rosacea, dan reageert je huid vaak op kou. Bij een koude wind of in koud water voel je de huid bijvoorbeeld prikken of branden. Dat kan best een tijdje aanhouden. De roodheid in je gezicht uit zich daarnaast in een vlindervorm. Er ontstaan niet alleen rode plekken op de wangen, maar ook tussen de wenkbrauwen, een stukje van het voorhoofd en de kin. In een iets later stadium komen daar witte pukkeltjes en papeltjes (bultjes, red.) bij. En bij sommige mensen met heel heftige rosacea wordt de huidstructuur grover en vindt er verdikking van de huid plaats. Uiteindelijk kan er rhinophyma ontstaan, ofwel een knolneus. Dit wordt vaak geassocieerd met een drankneus, maar het heeft niets met alcohol te maken.”

Wist je dat... De betekenis van rosacea 'zo rood als een roos' is?

Heb je gewoon dikke pech dat je rosacea krijgt of is er ook een duidelijke oorzaak?

“De exacte oorzaak van rosacea is helaas nog onbekend. Wel blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat huidmijten een rol spelen. Iedereen heeft demodexmijten op de huid, maar het blijkt dat mensen met rosacea een overgroei van deze mijten op de huid hebben. En die mijten zorgen voor ontstekingsklachten.”

Maak alcohol rosacea erger?

“Alcohol is absoluut een trigger. Door alcohol verwijden de bloedvaten in je huid waardoor je sneller last van rode opvlammingen kunt krijgen. Maar er zijn meer triggers. Ook fel zonlicht of een saunabezoek kunnen zorgen voor een verergering van klachten. Daarnaast kunnen warme dranken en voedingsproducten die een antihistamine-reactie geven, de klachten verergeren, zoals bijvoorbeeld tomaten, schimmelkazen en kruiden en specerijen. Stress en hormonen spelen overigens ook nog een rol. Rond de menopauze of tijdens een zwangerschap kunnen de klachten ook erger worden.”

Hoe kun je je huid nu het best verzorgen?

“Als je huid snel of langdurig rood ziet, heb je een vrij dunne bovenlaag, ofwel epidermis. Daarom is het goed om milde producten te gebruiken om je huidbarrière goed te beschermen tegen uitdroging. Uitdroging van je huid zorgt namelijk voor extra irritatie. Laat een reiniger die schuimt – en dus zeep bevat – dus staan, maar kies liever voor een cleanser op melk- of oliebasis. In de winter is het ook slim om voor vettere producten te kiezen. Nog een tip: een rosaceahuid houdt niet van veel gewissel. Dus heb je een verzorgingsroutine gevonden waar je huid een beetje lekker op gaat, houd het daar dan bij. En denk niet elke maand: nu ga ik weer wat anders proberen.”

Wist je dat... Rosacea vooral bij lichtere huidtypes voorkomt? En dat rosacea vaak tot uiting komt tussen de 30 en 50 jaar?

Zijn er huidverzorgingsingrediënten die rosaceasymptomen helpen te verminderen?

“Vitamine E is een aanrader, dit versterkt de vaatwanden. Daarnaast helpen ook probioticaproducten goed, die zijn schimmel- en bacteriewerend. Ook bisabolol, dat ontstekingsremmend werkt en kalmeert, en antioxidanten, als vitamine C en niacinamide, kunnen helpen. Daarnaast is het slim om regelmatig een product te gebruiken dat je pH-waarde naar beneden haalt, bijvoorbeeld een mild zuur zoals amandelzuur. Bacteriën vinden het heerlijk om te leven op een normale basis, maar op het moment dat je zuurder bent, zijn ze niet zo happig. Dat is dus zeker met een rosaceahuid een aanrader. Maar nogmaals kies voor een mild pH-product. Een gevoelige huid wordt door een sterker ingrediënt als glycolzuur te droog en dus te kwetsbaar. Dat kan juist averechts werken waardoor de roodheid toeneemt.”

Er zijn verschillende crèmes en reinigers die stellen roodheid te verhelpen. Helpen die echt?

“Een huidcoach kan je huid meten en daarna adviseren welke producten jou kunnen helpen, want elke huid is natuurlijk verschillend. Maar over het algemeen kunnen producten tegen roodheid zeker verzachtend werken, verergering van roodheid tegengaan of ervoor zorgen dat de pukkeltjes en papeltjes rustiger worden. Het is alleen goed om te beseffen: als je bloedvaten eenmaal zijn verwijd, kun je ze met een crème niet meer bij elkaar trekken. Dus producten kunnen rosacea nooit genezen.”

Wat kun je verder doen tegen rosacea?

“Helaas is rosacea niet te genezen. Maar je kunt wel veel doen om de huidaandoening onder controle te houden en te zorgen dat de rosacea zich niet verder ontwikkelt tot een ernstigere vorm, zoals de knolneus. Naast je huid goed verzorgen, is het slim om te letten op voeding. Voeg bijvoorbeeld omega-3-vetzuren toe, die vind je in vette vis en plantaardige oliën. Ik merk in de praktijk dat mensen die hun voeding aanpassen flinke verbeteringen zien, en ook bij droge ogen is bewezen dat omega-3-vet- zuren effect hebben. En vermijd daarnaast dus voeding die je histaminewaarden verhoogt, net als suikers en alcohol. Kijk daarnaast ook goed naar je leefstijl. Slaap je voldoende? Heb je niet te veel stress? Goed voor jezelf zorgen draagt echt bij aan een rustigere huid.”

Tot slot, een laatste gouden tip?

“Blijf niet aanmodderen met rosacea. Deze huidaandoening kan heel vervelend zijn en het kan je zelf- vertrouwen flink aantasten, maar met hulp van een huidcoach of schoonheidsspecialist en de juiste huid- verzorgingsproducten kun je die roodheid onder controle krijgen. Helpt dat allemaal niet? Ga dan langs de huisarts. Er is medicatie met antibiotica om rosaceaklachten te verminderen, al ben ik daar zelf geen voorstander van. Langdurig antibioticagebruik zorgt vaak voor resistentie en het kan ook een nadelig effect hebben op de darmen. Maar wat je ook doet, doe iets. Want een rosaceahuid wordt nooit vanzelf minder.”

Beauty
  • Adobe Stock