/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FsMigHqHW7GxIAl1742900583.jpg)
Te veel stresshormonen
Heb je soms ook het gevoel dat je leven aan je voorbij raast? Even knipperen, en hop de dag is weer voorbij. Je racet maar door: op je werk wil je pieken, maar ook thuis. Misschien heb je wel kinderen om voor te zorgen, of heb je een hobby of sport waarin je ook wil uitblinken. Het resultaat: je loopt al maandenlang rond met veel te veel stresshormonen (lees: cortisolpieken) in je lichaam waardoor de kans groot is dat je een gejaagd gevoel ervaart, je minder goed slaapt, heel vermoeid bent en misschien ook wat somberder bent. Of misschien maak je je wel veel zorgen over de situatie in de wereld, over het milieu, of over de oorlogen en armoede waardoor je angstig bent en langdurig veel piekert. Er is een manier om te zorgen dat je optimistischer voelt en meer ontspanning aanbrengt. Met mindfulness kun je stress, angsten en piekergedachtes verminderen en je aandacht richten op zaken waar je blijer van wordt. Klinkt geweldig niet?
Bewust stilstaan met mindfulness
En nee, dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je hoeft ook niet heel je leven om te gooien. Het enige wat je hoeft te doen, is af en toe – of liever elke dag – bewuster stil te staan in het hier en nu. That’s it. Juist, we zeiden al dat het simpel was. Met mindfulness train je namelijk bepaalde delen van je brein die je helpen om je aandacht specifiek op één aspect te richten. Je staat bijvoorbeeld stil bij dingen die je in je dagelijkse leven meemaakt, maar die je door de drukte van de dag niet meer opmerkt. Door mindful te leven, ben je je dus meer bewust van gevoelens en gedachten, en herken je hoe je op dingen reageert. Je focust je je op iets wat er in het hier en nu gebeurt en probeert daar verder niet over te oordelen, maar alleen op te merken.
Als het je lukt om je volledig op één ding te focussen – en laten we eerlijk zijn, dat doen we bijna nooit meer dankzij alle afleidingen en prikkels die we de hele dag door krijgen – ervaar je niet alleen maar rust, je doet ook nieuwe inzichten op. Je maakt je hersenen sterker en leert te focussen op het nu. Hierdoor verdwijnen piekergedachtes voor even (en als je mindfulness langer doet, lukt dat steeds langer) naar de achtergrond en word je vanzelf meer ontspannen. Bovendien sta je ook vaker stil bij alles wat je eigenlijk de hele dag meemaakt.
Laad je op
Lukt het je niet om thuis aan mindfulness te doen, dan kun je natuurlijk ook buitenshuis opladen. Bezoek bijvoorbeeld de Mind Oasis in het House of Rituals in Amsterdam. Hier kun je meerdere behandelingen krijgen om je geest op te laden. Lukt het bijvoorbeeld niet om in slaap te vallen? Boek dan een brainmassage waarbij je aan de slag gaat met je ademhaling terwijl je luistert naar audiogeluiden en haptische trillingen ervaart. Deze dertig minuten durende behandeling staat gelijk aan twee uur slaap. Of boek een hydromassage waarbij je drijft op een warmwaterbed en voel de stress verdwijnen.
Hoe vaak moet je het doen?
Dat is natuurlijk aan jou. Maar met mindfulness train je je brein en aandachtsspier. Dus hoe vaker je aan mindfulness doet, hoe sterker die spier wordt. Vergelijk het met sporten: als je vaak je benen traint, worden je benen sterker. Maar train je je benen een paar weken niet, dan verlies je spiermassa. Datzelfde geldt voor je brein. Doe je dagelijks aan mindfulness of een paar keer per week, dan merk je dat je er steeds beter in wordt en kun je het automatisch in allerlei situaties toepassen. Doe je het af en toe, dan heeft een mindfulness-oefening een kortdurend effect. Maar misschien is dat voor jou voldoende.
Klinkt dat goed? Ga dan aan de slag met mindfulness-oefeningen! In de nieuwste Grazia delen we handige oefeningen met je én lees je ook meer over de voordelen. Nu in de winkel en te bestellen via tijdschrijft.land!
- Adobe Stock