Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Shoppen zonder zorgen: Wat als je aankoop niet is wat je dacht?

Online shoppen is makkelijker dan ooit. Met een paar klikken heb je die nieuwe jas, die hippe keukengadget of die langverwachte game in huis. Maar wat als je bestelling tegenvalt? Misschien ziet de kleur er anders uit dan op de foto. Het product werkt toch niet helemaal goed. Of het voldoet simpelweg niet aan je verwachtingen. Geen paniek! Er zijn regels en oplossingen die je kunnen helpen om je geld terug te krijgen of een ander product te krijgen. Waar je dan allemaal aan kunt denken? Wij praten je bij.

aankoop

Je rechten als consument  

Als je iets koopt, heb je rechten. In Nederland geldt bijvoorbeeld een wettelijke bedenktijd van 14 dagen voor online aankopen. Dat betekent dat je binnen twee weken mag beslissen of je het product wilt houden of niet. Heb je spijt van je aankoop? Dan kun je het terugsturen en je geld terugkrijgen. Bij aankopen in een fysieke winkel ligt dat anders. Daar hangt het af van de voorwaarden van de winkel. Sommige winkels bieden coulance, zoals ruilen binnen een bepaalde periode, maar ze zijn niet verplicht om je geld terug te geven. Door hier alvast rekening mee te houden, kom je gelukkig niet voor gekke verrassingen te staan.

Wat als je product kapot of ondeugdelijk is?  

Soms werkt een product niet zoals het zou moeten. Bijvoorbeeld als je nieuwe stofzuiger geen stof opzuigt. Of je koptelefoon na een week al stuk gaat. In dat geval heb je recht op een goed product. De winkel moet het dan repareren of vervangen En als dat niet kan? Dan krijg je je geld terug. Dit valt onder de wettelijke garantie. Hoe lang die garantie precies geldt, hangt af van het product. Een laptop moet bijvoorbeeld langer meegaan dan een goedkope telefoonoplader. Let op: als je zelf schade veroorzaakt, zoals een gebarsten scherm door een val, dan valt dat natuurlijk niet onder garantie. Het is dus altijd een goed idee om alvast alle ins en outs goed voor jezelf in kaart te brengen.

Rechtsbijstandverzekering: wat kost dat?  

Soms loopt een conflict met een winkel uit de hand. En dat betekent dat je er samen niet uit gaat komen. In dat geval kun je juridische hulp inschakelen, maar dat kan duur zijn. Een rechtsbijstandverzekering kan dan handig zijn. De kosten van de rechtsbijstandverzekering verschillen per verzekeraar en dekking, maar gemiddeld betaal je een paar tientjes per maand. Dit kan je op de lange termijn veel geld schelen als je ooit echt in een juridisch conflict belandt.  

Rechtsbijstandverzekering Consument en Wonen  

Veel rechtsbijstandverzekeringen hebben aparte modules, zoals rechtsbijstandverzekering consument en wonen. Dit dekt problemen bij aankopen, maar ook geschillen met bijvoorbeeld je verhuurder of een aannemer. Stel dat je een nieuwe keuken laat plaatsen en er zijn fouten gemaakt, dan kan een rechtsbijstandverzekering je helpen om een oplossing af te dwingen. Ook bij aankopen die misgaan, zoals een kapotte tv waar de winkel niets aan wil doen, kun je juridische hulp krijgen.  

Hoe voorkom je gedoe bij je aankoop?  

Voorkomen is beter dan genezen! Lees altijd de productomschrijving goed door, check reviews en kijk naar de retourvoorwaarden voordat je iets koopt. Bij dure aankopen kan het handig zijn om even contact op te nemen met de verkoper als je twijfelt over iets. Zo weet je zeker dat je krijgt wat je verwacht. Ook hoef je je achteraf geen zorgen te maken. Mocht het toch misgaan? Dan weet je nu wat je rechten zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet met lege handen achterblijft.