/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F1EiXo9IAA7fhzJ1742545189.jpg)
Blinde smaaktest
Bij veel mensen heerst het beeld dat havermelk vooral in Amsterdam gedronken wordt – de welbekende havermelk-elite. Het wordt door sommigen dan ook gezien als een hype, waardoor ze gewoon trouw bij koemelk blijven. En dat kan ook! Want inmiddels zijn er zoveel soorten melk, dat er voor ieder wat wils is.
Toch besloot Oatly, ’s werelds originele en grootste haverdrankbedrijf, de proef op de som te nemen met een blinde smaaktest in Nederland. De test laat zien hoe onbewuste vooroordelen onze smaakperceptie kunnen beïnvloeden en onze openheid voor nieuwe ervaringen kunnen beperken. De meerderheid van de deelnemers (53%), die niet wist welk type melk in hun koffie zat, gaf namelijk de voorkeur aan Oatly havermelk boven koemelk.
Onbewuste vooroordelen
Hoe dit kan? Gedragspsycholoog Chantal van der Leest legt het verband uit tussen voedselkeuzes en onbewuste vooroordelen: “Veel van deze vooroordelen zijn geworteld in traditie en gewoonte,” verklaart ze. “Ze beïnvloeden niet alleen wat we kiezen om te eten, maar ook hoe we voedsel waarnemen en ervan genieten.”
Uit de blinde smaaktest van Oatly bleek dat wanneer deelnemers niet wisten of hun koffie met zuivelmelk of haverdrank was gemaakt, meer dan de helft de voorkeur gaf aan Oatly havermelk. De keuze was niet gebaseerd op externe factoren zoals duurzaamheid, maar puur op de romigere en beter gebalanceerde smaak in vergelijking met zuivelmelk.
Vooroordelen weghalen
"Blinde smaaktests halen vooroordelen weg, waardoor we onze echte voorkeuren ‘zien’ en openstaan voor nieuwe mogelijkheden", gaat Chantal verder. "Mensen voelen zich aangetrokken tot wat ze hebben geleerd te waarderen, maar wat we denken dat we lekker vinden, is niet altijd wat we daadwerkelijk het lekkerst vinden.”
Er zijn nog heel veel mythes en onbewezen feiten rondom plantaardige voeding. Heel gek is het dus niet dat er vooroordelen in onze voedselkeuzes sluiten. "Bij het kopen van voedsel grijpen we vaak automatisch naar bekende merken of producten door onbewuste vooroordelen", stelt Chantal. "Dit kan de vooruitgang in het voedselsysteem vertragen, onze keuzemogelijkheden beperken en verandering in de weg staan, waardoor minder bekende – en mogelijk gezondere en duurzamere – opties uit de schappen blijven."
Goede keuze
Wil je ook (vaker) havermelk drinken? Dan is Oatly een goede keuze. Het is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. “Versterkte plantaardige dranken zijn een volwaardige voedingskeuze en worden opgenomen in meerdere voedingsrichtlijnen wereldwijd", zegt Kate Twine, Nutrition Manager bij Oatly, hierover. "De verrijkte haverdranken van Oatly bevatten essentiële vitamines en mineralen, zoals riboflavine, vitamines B12 en D, calcium en jodium. Daarnaast zijn ze van nature laag in verzadigde vetten en rijk aan onverzadigde vetten, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond en gebalanceerd dieet. Vanuit voedingskundig oogpunt is het prima om koemelk te vervangen door verrijkte haverdrank in koffie."
Zelf ervaren
Wil je zelf ervaren hoe Oatly smaakt? De Oatly Taste Truck toert door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 17 maart tot 7 april 2025. Kom langs en proef gratis een heerlijke haverkoffie op de volgende locaties en tijden:
Amsterdam: 17 - 23 maart, 08:00-15:00 uur
Utrecht: 24 - 30 maart, 08:00-15:00 uur
Rotterdam: 1 - 7 april, 08:00-15:00 uur
- Oatly
- Adobe Stock