Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Joy Beune deelt eetgewoontes voor wedstrijden: 'Het liefst pannenkoeken met poedersuiker'

Joy Beune haalt de ene na de andere gouden medaille. De schaatsster is in topvorm, maar wat eet ze eigenlijk in aanloop naar een belangrijke wedstrijd? In de nieuwste Grazia lees je haar eetdagboek én deelt ze een aantal eetgewoontes.

Joy Beuen

Levensstijl

“Ik probeer zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Koken vind ik leuk, en Kjeld vindt alles lekker, dus dat scheelt. In de winter zijn we voor schaatswedstrijden meestal afhankelijk van hoteleten. Vaak komt het dan neer op rijst en pasta. Daarom maak ik thuis andere gerechten, zoals wraps, risotto en orzo. Het enige wat altijd hetzelfde is, is mijn ontbijt. Ik word ’s ochtends snel misselijk, behalve van yoghurt met muesli en fruit. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen lekker eten, drinken en goed presteren.”

Schaatsen

“Inmiddels weet ik precies wat ik qua voeding nodig heb om goed te presteren. Ook al ben ik voor een wedstrijd vaak zenuwachtig waardoor ik minder trek heb, ik probeer altijd te eten. Anders kan ik geen topprestatie neerzetten. Ik eet ongeveer drie uur van tevoren, zoals pasta, rijst, pannenkoeken met poedersuiker of brood met jam. Als we in Azië zijn voor wedstrijden is eten een uitdaging. Om elk risico op voedselvergiftiging te vermijden, mogen we niet buiten de deur eten. Vaak komt het neer op droge rijst en pasta.”

Trainingsschema

“Ik train twee keer per dag: schaats- en krachttraining. Na mijn ontbijt begint mijn eerste training, daarna lunchen, en na training twee is het alweer tijd voor het avondeten. Zondag is mijn vrije dag. Behalve als ik een wedstrijd schaats, dan ben ik op een ander moment in de week vrij.”

Zomer

“In de zomer fiets ik heel veel, daardoor verbrand ik ook heel veel en moet ik op de fiets altijd bijeten. Daarvoor gebruik ik meestal koolhydraatrijke repen, zodat ik geen hongerklop krijg. In die maanden schaats ik geen wedstrijden en is mijn eetschema minder strikt. Dus een keer uiteten, barbecueën en pizza of sushi bestellen doe ik dan ook sneller.”

Valkuilen

“Vroeger at ik vaak te weinig. Borden vol pasta of rijst waren niet mijn favoriet. Inmiddels weet ik dat koolhydraten en eiwitten cruciaal zijn om te kunnen presteren als topsporter. Als je die skipt, word je moe en futloos, of breek je je spieren af en dat wil ik natuurlijk niet.”

Guilty pleasure

“In de winter chocola, in de zomer ga ik voor Ben & Jerry’s top salted caramel. Heel gevaarlijk zo’n pot, want voor je het weet zie je de bodem. Af en toe mag het, bijvoorbeeld na een lange fietsrit. Als ik heb gewonnen, beloon ik mezelf met sushi of een pizza parmaham, zoals deze week na twee keer goud. Ik drink bijna nooit, en mis dat ook niet. Al vind ik het wel leuk en lekker om een overwinning te vieren met een glaasje champagne.”

Doel

“Ik werk nu toe naar de WK afstanden aan het einde van het seizoen in maart. Dan wil ik echt op mijn allerbest zijn. Het liefst eet ik voor mijn wedstrijd pannenkoeken met poedersuiker, maar deze week in Canada at ik voor allebei de wedstrijden twee sneetjes witbrood met jam, en haalde ik ook twee keer goud. Ik hoop nog zo’n tien jaar op topniveau te schaatsen. Na mijn topsportcarrière blijf ik sporten, maar lijkt het me wel fijn om minder bewust met mijn voeding bezig te zijn; vaker eten waar ik zin in heb, ook buiten de deur.”