/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fmzxx1fvdOQIoAw1742304172.jpg)
Menstruatiemasker
Voor de meeste vrouwen staat ‘die tijd van de maand’ vooral in het teken van pijnlijke krampen, hete kruiken en pure overleving. Maar voor een groeiende groep biedt de menstruatiecyclus nog iets heel anders: skincare. Nee, dit is geen grap: vanwege een viral TikTok-trend brengen vrouwen wereldwijd massaal hun menstruatiebloed aan op hun gezicht. Bij wijze van natuurlijke gezichtsbehandeling, zeg maar. Ze noemen het een ‘menstruatiemasker’ of ‘moon masking’.
Hoewel het zacht gezegd nogal vreemd klinkt, is deze opmerkelijke praktijk niet zo zeldzaam als je misschien denkt (of hoopt). De hashtag #periodfacemask heeft maar liefst 6,4 miljard views op TikTok. Maar wat is moon masking precies? En werkt het echt of is het totale onzin?
Tampon
Hoewel dit absoluut niet de eerste keer is dat we schrijven over bizarre experimentele beautybehandelingen – hallo Kim Kardashian en haar vampire facial! – is deze wel de meest opmerkelijke. Moon masking (vernoemd naar de maancyclus) is een skincare-behandeling waarbij menstruatiebloed op het gezicht wordt aangebracht. De voorbereiding is simpel: na het wassen van je handen en gezicht wordt het bloed (meestal opgevangen met een menstruatiecup) verzameld in een klein bakje. Sommigen knijpen het bloed zelfs uit tampons of maandverband of gebruiken een tampon direct als applicator. Het bloed wordt vervolgens met schone vingers op het gezicht en de hals aangebracht, waarbij de ogen en mond worden vermeden.
Na vijftien tot twintig minuten intrekken, mag je het wegwassen met water. Wie niet afhaakt bij het gruwelijke idee van menstruatiebloed op je gezicht, zou volgens voorstanders van de behandeling een gezondere huid als beloning krijgen. Ons eigen natuurlijke ‘beautyproduct’ zou de huidtextuur verbeteren, acne verminderen, hydrateren en de huid voeden met essentiële stamcellen. Bovendien zeggen sommigen fans op TikTok dat het ze ook helpt om zich meer verbonden te voelen met hun lichaam. Het beeld van een natuurlijke, en bovenal gratis, gezichts- behandeling die voor een stralende en heldere huid zorgt, klinkt natuurlijk als een droom van alle skincare-liefhebbers. Toch is niet iedereen fan van deze trend. Dermatologen hebben namelijk zo hun bedenkingen – en waarschuwen zelfs voor de risico’s.
Schimmels
Jetske Ultee, onderzoeksarts in cosmetische dermatologie, legt uit dat er de afgelopen paar jaar steeds meer studies zijn verschenen die aantonen dat menstruatiebloed een bron kan zijn voor stamcellen. “Deze stamcellen zouden huidbeschadigingen kunnen herstellen. Ook blijkt uit een onderzoek dat plasma uit menstruatiebloed proteïnen bevat die het wondherstel kan verbeteren.”
Toch waarschuwt ze nadrukkelijk tegen het gebruik van menstruatiebloed op de huid. “In deze studies wordt het bloed namelijk eerst behandeld en gezuiverd. Onbewerkt menstruatiebloed bevat behalve positieve stoffen ook bacteriën en schimmels. Het onderzoek zegt dus niet dat je menstruatiebloed direct op de huid dient aan te brengen, dit bloed moet namelijk op specialistische wijze verwerkt worden. Als je je eigen menstruatiebloed op je huid smeert zal dit niks doen voor een betere gezondheid van je huid. En het zal ook zeker niet helpen tegen rimpels of veroudering.”
Jetske Ultee benadrukt dat moon masking niet alleen ineffectief is, maar ook risicovol kan zijn. “Hoewel de vermeende voordelen aantrekkelijk klinken, is deze trend puur experimenteel en is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt”, legt ze uit. “In werkelijkheid doet moon masking je huid meer kwaad dan goed. Onbewerkt menstruatiebloed bevat bacteriën en schimmels die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, vooral als je huidbarrière al beschadigd is. Daarom raad ik het echt af om dit te proberen.” Voor wie haar huid graag jong en gezond wil houden op een veilige manier, adviseert Ultee om te vertrouwen op bewezen methoden. “Zonnebrandcrème is het allerbeste wat je voor je huid kunt doen tegen huidveroudering. En voor acne kun je beter skincare-producten gebruiken die hun sporen al hebben verdiend, zoals vitamine A, salicylzuur of azelaïnezuur.”
Ernstige huidproblemen
Hoewel moon masking door sommige influencers wordt gepromoot als een revolutionaire huidverzorgingsmethode, is het belangrijk om te benadrukken dat deze praktijk zeer experimenteel is. Zonder medische begeleiding is het gebruik van menstruatiebloed op de huid niet alleen onveilig, maar kan het, zoals Ultee uitlegt, ook ernstige huidproblemen veroorzaken. Dat een onconventionele trend zoals moon masking viral gaat, is in een tijdperk van sociale media niet vreemd. Platforms zoals TikTok bieden een podium aan niche-ideeën die door snelle verspreiding snel veel aandacht krijgen. De praktijk speelt bovendien in op een bredere beweging richting natuurlijke, minimalistische skincare, gecombineerd met het idee van zelfliefde en acceptatie van je lichaam. Toch is het niet slim om elke trend blindelings te volgen. Het is goed om kritisch te blijven en je altijd af te vragen of een trend daadwerkelijk veilig is. Je huid verdient de juiste zorg – en die zorg begint met wetenschappelijk bewezen producten, niet met een TikTok-hype.
- Adobe Stock