Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Is hojicha de betere variant van matcha?

Ben je net gewend aan het drinken van matcha? Hold on, want de volgende theetrend uit Japan is alweer onderweg. Vanaf nu drinken we namelijk hojicha. Deze geroosterde groene thee met een roodbruine kleur ga je steeds vaker zien – en wel om déze reden!

hojicha

Matcha

De afgelopen jaren kon matcha rekenen op een flinke groei aan populariteit. Enne, dat had het groene drankje vooral te danken aan zijn health benefits. Zo bevat de thee vitamine A, C, ijzer, calcium, kalium en eiwitten die je lichaam van binnenuit versterken. Velen zijn fan van deze thee, aka superfood, maar toch lijkt het erop dat matcha nu keihard van de troon wordt gestoten door het populaire hojicha.

Ho-wat-cha?

Hojicha (dat spreek je uit als ho-jee-cha) is een theesoort uit Japan. Het product wordt gemaakt door strak opgerolde theebladeren, stengels, stelen of twijgen langzaam te roosteren op hoge temperatuur, waardoor het een rokerig – bijna rustgevend aroma heeft. Net als matcha kan hojicha ook worden vermalen tot een superfijn poeder dat kan worden gebruikt bij de bereiding van voedsel en dranken.

Cafeïne

Een opvallend feitje? In hojicha zit minder cafeïne dan in matcha. Dit lagere gehalte ligt aan verschillende factoren. Ten eerste bestaat de thee meestal uit oudere bladeren en stengels van de theeplant, die lang niet zoveel cafeïne bevatten als de jongere bladeren die worden gebruikt voor andere soorten groene thee. De theeplant produceert namelijk cafeïne als een verdedigingsmechanisme om zichzelf te beschermen tegen insecten. De jongere, kwetsbaardere blaadjes hebben meer bescherming nodig en bevatten daarom meer dan de oudere blaadjes of stengels.

Bovendien gebruikt men bij het produceren van hojicha vooral theebladeren van zomer- of zelfs herfstoogsten, die minder cafeïne bevatten dan lenteoogsten. Tijdens het roosteren wordt ook een deel van de cafeïne afgebroken, wat al begint bij temperaturen boven 178°C.

De kleur

Matcha is felgroen van kleur, dat weten we. Maar hoe lager de kwaliteit van de thee, hoe minder levendig de kleur van het poeder wordt. In tegenstelling tot andere Japanse groene theesoorten heeft hojicha een bruine kleur. De kleur van hojicha varieert enigszins afhankelijk van de oogsttijd, de brandtijd en of het is gemaakt van Sencha (onbeschaduwde groene thee), Bancha (gewone Japanse groene thee) of Kukicha (twijgthee).

Verschil in smaak

Terwijl matchapoeder van lagere kwaliteit een hoge bitterheid heeft, is matcha van hogere kwaliteit licht zoet met een hartige umami-smaak en plantaardige tonen. Hojicha-poeder heeft een van nature zoete smaak en rokerige smaak met duidelijke tonen van cacao. Alle bitterheid die normaal gesproken in groene thee voorkomt, wordt uit hojicha verwijderd wanneer de theebladeren op hoge temperatuur worden geroosterd.

Bereiding

Matcha wordt bereid in een theekom (chawan) met warm water, een zeef en een bamboegarde (chasen). Water dat heter is dan 80 °C zal de matcha verbranden en bitter laten smaken. Eerst wordt water in de kom gegoten om het te verwarmen en vervolgens weggegooid. Daarna wordt matcha met behulp van een zeef in de kom gezeefd om klontjes te voorkomen. Ten slotte wordt de thee volledig opgelost door het krachtig te kloppen tot er een laag schuim verschijnt. Good to know: hojicha-poeder kan in een theekom worden bereid volgens dezelfde instructies als voor het bereiden van matcha-poeder.

All About You
  • Voque, Hojicha Co.
  • Adobe Stock