Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ruzie between the sheets? Dit zijn de 10 meest voorkomende ergernissen

Ruzie maken in bed – daar loopt menig stel 's nachts weleens tegenaan. Het stelen van dekens, keihard snurken of pas uren later naar bed komen. Sounds familiar? Lees dan vooral even verder. 

ruzie

Ruzie in bed

Smulders Textiel concludeert naar aanleiding van onderzoek – waar 1200 Nederlanders aan deelnamen – dat er welgeteld tien oorzaken zijn die stellen zo intens irriteren dat ze er zelfs midden in de nacht nog een punt van kunnen maken. Waar we ons precies druk om maken?

1. Gedrag van de partner (36,1%)

Met vlag en wimpel staat het 'gedrag van je partner' bovenaan het lijstje van de meest voorkomende oorzaken van irritatie in de bedroom. Met gedrag wordt vooral het snurken, woelen, dekens wegtrekken en het 'niet aan je eigen kant blijven' bedoeld.

2. Slaap- en wektijden (27,8%)

De één is dol op de avond en de ander ligt er meestal vroeg in. Afwijkende ritmes kunnen voor frictie zorgen, waardoor in slaap vallen of doorslapen lastiger wordt. Wanneer je gestoord wordt, kan het lastig zijn om weer in een diepe slaap terecht te komen. Enne, dat blijkt wel uit de cijfers!

3. Algemene stress en zorgen (15%)

Stress op je werk of andere zorgen kunnen leiden tot moeilijk in slaap komen. Dit kan ervoor zorgen dat er ruzie of irritaties ontstaan in de slaapkamer. Ben je nogal onrustig in de late uurtjes? Dan kan je partner daar ook last van hebben.

4. Bedtijdrituelen (15%)

Yep, een urenlange skincare-routine... Guilty? Bedtijdrituelen kunnen zorgen voor de nodige frustraties doordat je de ander uit zijn of haar slaap haalt.

5. Gebruik van elektronische apparaten (14,3%)

Ben jij vaker vastgeklampt aan je telefoon dan aan je partner? Dan wil je daar misschien verandering in brengen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat elektronische apparaten, voor het slapen gaan, voor onenigheid kunnen zorgen.

6. Persoonlijke slaapgewoonten (12%)

Persoonlijke slaapgewoonten van je wederhelft kunnen je slaap flink verstoren. De een die rolt de hele nacht van links naar rechts, de ander praat voortdurend in zijn slaap en anderen worden om de haverklap wakker van een geluid. Ook dit kan leiden tot nachtelijke frustraties.

7. Privacy en intimiteit (12%)

Het bed kan een plek zijn waar je intiem bent met je lover. De één heeft daar misschien meer behoefte aan dan de ander, wat soms kan leiden tot misverstanden en irritaties.

8. Licht in de slaapkamer (11,3%)

Je ligt net goed en wel in je bed en dan komt je partner thuis die besluit het felle licht nog even aan te doen. Of erger: hij pakt de nachtlamp erbij voor het lezen van zijn boek. Fel licht is een veelvoorkomende ergernis en kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

9. Temperatuur van de kamer (9,8%)

Jij hebt het koud, maar je partner ligt te zweten in bed. De temperatuur in de slaapkamer is een herhaalde oorzaak voor ruzie. Vaak hebben vrouwen net iets meer warmte nodig dan mannen. Enne, dat valt niet altijd goed!

10. Geluiden in de omgeving (9%)

Geluiden in je omgeving – zoals een snelweg of lawaai van een studentenhuis – kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Hoe voorkom je dit?

Met ruzie gaan slapen, dat wil uiteindelijk niemand. De ultieme tip is volgens relatiecoach Saskia Paulissen om een middenweg te zoeken. “Wanneer het heel duidelijk wordt dat jullie er op dit moment niet meer gaan uitkomen, leg het probleem dan naast jullie neer en focus op het volgende: de boosheid en jullie negatieve emoties. Die moeten voordat jullie gaan slapen de nodige aandacht krijgen, zodat die kunnen wegebben", vertelt ze aan LINDA.

Volgens de relatiecoach helpt het om emoties te erkennen. “Bijvoorbeeld: als er iets is dat leidt tot frustratie, erken dan die irritatie van de ander. Het gaat erom dat er begrip is voor die emotie. Daardoor keert de rust terug. Een oplossing zoeken kan wel prima een dag later.”

Love & Sex
  • Smulders Textiel, LINDA.
  • Adobe Stock