Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

10x de meest opvallende borden tijdens de Feminist March 2025

Duizenden mensen hebben zaterdag meegelopen in de Feminist March 2025, de tocht door Amsterdam in het teken van Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld gingen mensen de straat op om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. De deelnemers droegen massaal protestborden met krachtige teksten erop, de meest opvallende hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Feminist March

Internationale vrouwendag

De Feminist March, de opvolger van de Women’s March – die gisteren plaatsvond in hartje Amsterdam – werd in het kader van Internationale Vrouwendag georganiseerd om op te komen voor vrouwenrechten wereldwijd. De deelnemers liepen op deze bijzondere dag van de Dam naar het Museumplein. Volgens de organisatie liepen er ruim 15.000 mensen mee, ze spreekt van een 'overweldigende' opkomst. De massale opkomst laat volgens de organisatie zien dat feminisme 'relevanter is dan ooit'. Ze benadrukt dan ook dat deze mars 'slechts het begin' is. Girl power!

The Future is Feminist

Het thema van de mars dit jaar was The Future is Feminist. "In het licht van groeiende ongelijkheid, sociale onrechtvaardigheid en wereldwijde uitdagingen is het nu tijd voor actie", schrijven de initiatiefnemers. Aan de mars doen onder andere feministische organisaties, mensenrechtenorganisaties en vakbond FNV mee.

Indrukwekkende teksten

Deelnemers droegen protestborden met spraakmakende teksten als 'Make vagina great again' en 'Andrew Tate lik m'n reet' – de redactie van Grazia heeft de meest opvallende voor je op een rijtje gezet:

1. 'We are not ovary-acting'

2. 'Andrew Tate lik m'n reet'

3. 'When women support women great things happen'

4. 'Same shit, different era'

5. 'Who run the world? Girls!'

6. 'Not a tradwife'

7. 'Less pain = more gain'

8. 'Future is feminist, no pause for progress'

9. 'Een echte vent is zorgtaken gewend'

10. 'Make vagina great again'

Het ontstaan

Het idee voor de vrouwenmars is ontstaan in 2017, vertelt mede-organisator Devika Partiman aan RTL Boulevard. "Dat was nadat Trump voor het eerst werd verkozen tot president van de VS. Toen hebben uit protest honderdduizenden vrouwen in de VS en daarbuiten het initiatief genomen tot de Women's March, ook in Amsterdam. Ze lieten hun stem horen tegen de plannen van Trump om bijvoorbeeld het recht op abortus in te perken."

In de jaren die volgden bleven vrouwen jaarlijks op of rond Internationale Vrouwendag de straat op gaan. Vorig jaar werd de mars in Amsterdam op het laatste moment afgelast. Eerder op de dag waarop het protest toen zou plaatsvinden raakten pro-Palestina-demonstranten slaags met de politie, waarna de organisatie van de Feminist March besloot dat de veiligheid van de bezoekers niet kon worden gegarandeerd.

Power Moves
  • NOS, RTL Boulevard, Instagram @groenlinks_pvda, @mascha_boeser, @actionaid_nl, @dash.of.ginger.copywriting, @schattenvandestraat, @heikevis, @sandraschoonhagen, @ingvil.marcella.zita, @lisa.viktorsson.nl, @anikasnel
  • NL Beeld