Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Moïse Trustfull over de Nacht Tegen Seksueel Geweld: 'Samen staan we sterk, de nacht is van ons'

Op 17 mei loopt ze voor de derde keer mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Plan International-ambassadeur Moïse Trustfull roept anderen op om óók mee te wandelen in strijd tegen straatintimidatie en seksueel geweld. 

Moïse Trustfull over de Nacht Tegen Seksueel Geweld: 'Samen staan we sterk, de nacht is van ons'

Jij bent al vanaf de eerste editie ambassadeur van De Nacht Tegen Seksueel Geweld. Wat raakt jou zo aan dit initiatief?

"Wat ik zo aangrijpend vind aan het onderwerp, is dat letterlijk elke vrouw een verhaal heeft over hoe ze zich ’s nachts onveilig op straat heeft gevoeld of niet graag alleen in het donker loopt. We hebben allemaal een soort noodscenario in ons hoofd. Zo van: ik houd mijn telefoon in mijn hand, zodat ik meteen iemand kan bellen als er iets gebeurt. Of: ik klem mijn sleutel tussen mijn vingers zodat ik me kan verdedigen als iemand me aanvalt. Ik woon in een fijne buurt, maar ik heb ook liever dat mijn vriend ’s avonds de hond uitlaat, omdat ik me niet prettig voel. En dan heb ik het nog niet eens over seksueel geweld gehad. Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksueel of fysiek geweld. Genoeg reden om samen te gaan lopen en zoals Plan International dat zo mooi zegt: die nacht terug te claimen.”

Wat gaan jullie precies doen in de nacht van 17 op 18 mei?

“We gaan twintig kilometer wandelen door Rotterdam. We beginnen rond middernacht en lopen tot het bijna weer licht wordt, dus juist die uren dat je liever niet over straat gaat. Met z’n allen lopen we langs al die plekken waar je je normaal in je eentje niet veilig voelt. Het idee is dat we samen sterk staan, dat niemand ons kan schaden. Het voelt ook echt als een bondgenootschap. De nacht is van ons!”

Wat hoop je als ambassadeur te bereiken?

“Ik wil zo veel mogelijk vrouwen oproepen om mee te lopen. En ook mannen zijn van harte welkom, want zij hebben een grote rol in het bewust maken van andere mannen en hen aanspreken op hun gedrag. Tijdens het wandelen wisselen we verhalen uit, je leert praten over de dingen die je hebt meegemaakt. En het helpt ook als een stukje traumaverwerking en acceptatie. We halen geld op voor het Safer Cities for Girls-programma van Plan International, zodat ook meisjes in de rest van de wereld veiliger over straat kunnen. Door mee te lopen steun je dus ook nog het goede doel.”

Welke verhalen zijn je tijdens de eerdere wandelingen bijgebleven?

“Ik heb een keer met een vrouw gesproken die volledig in tranen was omdat ze zelf heel heftige dingen heeft meegemaakt. Ze zei: ‘Alleen zou ik dit nooit doen, omdat ik me zo onveilig voel. Maar door hier samen te lopen, voel ik me al zoveel krachtiger.’ Ze vertelde dat het samen lopen haar echt zelfvertrouwen gaf en dat ze daardoor ook weer makkelijker alleen over straat zou durven. Hoewel ik meerdere vrouwen sprak die seksueel geweld meemaakten, is het belangrijk om te benoemen dat het niet over zielig zijn gaat. Deze nacht geeft vrouwen juist hoop en kracht. We moeten ons weer sterk gaan voelen en denken: het kan écht beter worden.”

De heftige feiten

  • Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. (WHO, 2021)
  • Vrouwen tussen 15 en 44 jaar lopen een groter risico om verkracht te worden of slachtoffer te worden van huiselijk geweld dan op kanker, auto-ongelukken of malaria. (Verenigde Naties, 2019)
  • In landen als India, Uganda en Peru mijden meisjes publieke ruimten als het openbaar vervoer uit angst voor aanranding of verkrachting. Plan International vindt dat dit moet stoppen en zet zich in om seksueel geweld te bestrijden.
  • Seksueel geweld beperkt de bewegingsvrijheid van meisjes en vrouwen en kan levenslange gevolgen hebben.

Plan International zet zich in voor de rechten en veiligheid van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. In 2023 deed de organisatie onderzoek onder Nederlandse meisjes naar seksueel geweld en intimidatie op straat.

  • 83 procent van de meisjes geeft aan ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte te hebben ervaren.
  • Ruim de helft van deze meisjes laat weten dat seksueel ongewenst gedrag ze beperkt in hun bewegingsvrijheid.
  • Slechts 1 op de 10 meisjes doet aangifte van een ongewenste seksuele ervaring.
  • Van de meisjes die naar de autoriteiten stapten, werd een kwart niet serieus genomen.

Deze vrouwen liepen mee tijdens een eerdere Nacht Tegen Seksueel Geweld:

Lana: “Het was een mooie avond, ik voelde echt dat we aan het strijden waren. We stelden gezamenlijk een voorbeeld dat we seksueel geweld niet langer accepteren.”

Stefanie: “Ik vond het spannend om mee te doen, maar het gaf me ook zelfvertrouwen. We moeten samen een signaal afgeven dat het niet acceptabel is dat seksueel geweld plaatsvindt.”

Miranda: “Voor mij was deelnemen letterlijk een stap zetten naar een nieuwe manier van leven. Een leven waarin ik mag voelen en grenzen mag aangeven. Een leven waarin angst en schaamte geen taboes meer zijn.”

Zelf meelopen?

Vorm een team met je vriendinnen, familieleden, sportclub of collega’s en meld je aan via www.nachttegenseksueelgeweld.nl. Alleen meelopen mag natuurlijk ook! Op de website vind je het wandelschema, lees je tips hoe je sponsorgeld kunt ophalen voor Safer Cities for Girls en hoe je de actiepagina via sociale media kunt promoten.

Aangeboden
  • Anniek Snoeijs (Plan International)