/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FIgiVuZcM1u5AoQ1741163561.jpg)
De F*ckulteit
De nieuwe Videoland-serie De F*ckulteit gaat over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. "De serie is geïnspireerd op waargebeurde feiten van een docent op een Nederlandse Rechtenuniversiteit, die grensoverschrijdend gedrag vertoonde", vertelt Julia Akkermans over de serie in Grazia.
"In de serie volg je Anouk, die op het punt staat carrière te maken binnen de advocatuur. Op dat moment werkt een man zich naar binnen in het advocatenbedrijf waar zij werkt. Hij was vroeger haar docent op de Rechtenfaculteit en zij had destijds een affaire met hem. Zij maakte het uit, maar hij bleef aandringen om elkaar te zien. Uiteindelijk gaf ze toe en is er iets heel seksueel grensoverschrijdends gebeurd. Ze heeft het al die tijd wegstopt, maar op het moment dat hij weer in haar leven is, komt dat trauma naar boven en zie je hoe ze daarvan probeert te vluchten."
Grensoverschrijdend gedrag
In real life is Julia gelukkig nooit iets naars overkomen als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. "Maar dat neemt niet weg dat ook ik als vrouw altijd op mijn hoede ben en momenten heb dat ik bang ben als ik ’s avonds alleen buiten ben."
"Ik herken wel dat je minder serieus wordt genomen als vrouw en dat mannen hun macht willen gebruiken, bijvoorbeeld door je te zien als dat jonge naïeve meisje. Ik heb het wel bij de mensen om me heen gezien op de Toneelschool, nog voor MeToo. Het was in die tijd heel normaal om als student en docent een hechte band te hebben. Dan werd er een docent verliefd op een student. Als een student aankaartte dat het te ver ging, dan was de reactie van de directeur: ‘Dat hoort er nou eenmaal bij.’ Terwijl we allemaal dachten: dit is niet oké. Maar als student sta je dan machteloos. Nu zou ik duidelijker zeggen: ‘Ik ga daar niet mee akkoord.’ De serie heeft mij ook aan het denken: ik sta nu dichterbij mezelf en durf sneller en duidelijker mijn grenzen te stellen, op elk gebied.”
Veranderende filmwereld
Door de MeToo-beweging is ook de filmwereld aan het veranderen. “Ik denk dat de beelden, perspectieven en het bewustzijn aan het veranderen zijn. Een belangrijke daarin is de komst van de intimiteitscoach. Mensen durven nu eerder hun grenzen aan te geven en is er ruimte voor een open gesprek. Voor MeToo waren het de vrouwen die naakt waren in een serie of film. Een man kon gewoon lekker zijn broek aanhouden. De regisseuse van De F*ckulteit heeft er bewust voor gekozen om juist Fedja met z’n billen bloot te laten gaan. Over die andere perspectieven gaat bijvoorbeeld ook de film Babygirl van Halina Reijn. Dat vind ik verfrissend en een verademing. Het liefst speel ik rollen waar urgentie in zit en die maatschappelijke thema’s aan de kaak stellen."
Het volledige interview met Julia Akkermans lees je in Grazia's Fashion Issue. Nu in de winkel en te bestellen via Tijdschrift.land!
- Hetty de Kruijf