Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom het drinken van zure kersensap je leven een ware boost kan geven

Opgelet cherry lady's, dít 'superfruit' drankje lijkt namelijk nogal wat verrassende gezondheidsvoordelen te hebben. Wat deze zure kers precies voor je lichaam doet, dat leggen wij je uit! 

kersensap

De zure kers

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit wonderdrankje inderdaad uit een sap van zure kersen. Ook wel bekend als zure, Montmorency- of dwergkersen. Zure kersen zijn vaak te vers om zo te consumeren, dus ze kunnen gedroogd, ingevroren of als sap worden gekocht om ze smakelijker te maken. Om echt optimaal alle gezondheidsvoordelen uit zure kersensap te halen moet je ervoor zorgen dat je een ongezoete variant in huis haalt.

Het sapje is een krachtpatser van voedingstoffen, zo zit het drankje boordevol koper, kalium, magnesium, ijzer en vitamine A. Enne, dat zorgt ervoor dat het de volgende gezondheidsvoordelen biedt:

1. Bevordert een betere nachtrust

Kersensap geeft je een dubbele dosis melatonine en tryptofaan, ingrediënten waarvan bekend is dat ze je in slaap brengen. Het drinken van zure kersensap kan helpen bij een betere slaapkwaliteit, vooral als je het 's avonds drinkt na een maaltijd met slaapondersteunende voedingsmiddelen.

2. Verbetert trainingen met minder spierpijn

Er zijn atleten die zure kersensap drinken om de prestaties te verbeteren en het herstel van de spieren te versnellen en dus spierpijn te verlichten. Of het werkt? Een onderzoek in het Journal of the International Society of Sports Nutrition, gepubliceerd in 2010, keek naar pijnvermindering na langeafstandslopen. Deelnemers die zeven dagen voor het evenement en op de dag van de race tweemaal daags zure kersendrank dronken, meldden dat ze minder pijn hadden na de race, vergeleken met de placebogroep, en dat ze 'bereidwilliger' waren om de drank in de toekomst te gebruiken. De onderzoekers schreven dit resultaat toe aan de natuurlijke ontstekingsremmende en antioxiderende capaciteit van zure kersen, waarvan zij geloven dat ze spieren kunnen helpen beschermen tegen schade en pijn.

3. Lagere bloeddruk

Kersensap is één van de vele voedingsmiddelen met veel kalium, waarvan in onderzoeken is aangetoond dat het mensen met een hoge bloeddruk kan helpen deze binnen een gezond bereik te houden en het risico op een beroerte kan verminderen.

4. Vermindert ontstekingen

Wat zure kersensap zijn prachtige felrode kleur geeft, zijn anthocyanen. Onderzoek toont aan dat deze polyfenolen weefselontstekingen kunnen bestrijden op dezelfde manier als medicijnen zoals ibuprofen dat doet.

5. Versterkt het immuunsysteem

De trifecta van antioxidanten, vitamine A en vitamine C in zure kersensap kunnen de gezondheid van het immuunsysteem verbeteren, wat op zijn beurt ziektes kan bestrijden. Win-win!

6. Verbetert het zicht

Wortels krijgen veel aandacht vanwege hun connectie met beter zicht, maar zure kersen mogen zeker niet over het hoofd worden gezien. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met glaucoom een verbeterd zicht en minder symptomen rapporteerden na het nemen van anthocyanen, een verbinding die dus voorkomt in zure kersensap.

Hoeveel zure kersensap moet je drinken?

Twee glazen per dag zou voor de meeste mensen veilig moeten zijn om te drinken, maar raadpleeg altijd een arts als je iets nieuws wil proberen terwijl je medicijnen gebruikt. Zure kersensap bevat veel sorbitol – dit is een soort suikeralcohol die bij sommige mensen buikkrampen en misselijkheid kan veroorzaken.

Body & Mind
  • Women's Health
  • Adobe Stock