/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F1iyToKWF4JreN81741096610.png)
Voor wie meedoet aan de ramadan is het extra belangrijk om goed te ontbijten voor zonsopgang. Met deze Somalische ontbijtpannenkoeken heb je een goed ontbijt dat ook nog eens heerlijk is.
Dit heb je nodig voor tien ontbijtpannenkoeken:
- 260 gram bloem
- 65 gram gierstmeel
- 1/2 eetlepel instantgist
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel zout
- 500 milliliter lauwwarm water
- Poedersuiker, honing of olijfolie

Zo maak je de Somalische ontbijtpannenkoeken:
- Meng de bloem met het gierstmeel, de gist, suiker en het zout. Voeg eerst 250 milliliter van het water toe en mix dit erdoor met een garde of staafmixer. Doe het resterende water er beetje bij beetje bij en mix tot een glad beslag. Dek het af en laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats of zet het een nacht op je aanrecht.
- Verwarm daarna een koekenpan zonder olie en bak 1 soeplepel beslag per keer. Gebruik de onderkant van de lepel om het beslag vanuit het midden uit te smeren in een spiraal, meteen nadat je het in de pan hebt geschept. Plaats een deksel op de pan en bak de pannenkoek ongeveer 2 minuten aan één kant. De bovenkant moet droog zijn, dan is hij klaar.
- Serveer met poedersuiker, honing of olijfolie.

100 ramadanrecepten
100 ramadanrecepten is een kookboek waarin makkelijke, lekkere, internationale en feestelijke recepten staan uit de Islamitische keuken. Je vindt hierin dan ook gerechten voor het ontbijt (suhoor), de maaltijd ’s avonds (iftar) en uiteraard Eid-al-Fitr, het Suikerfeest. Van gezonde soepen tot snelle snacks en van overheerlijke toetjes tot snelle shakes: er is voor iedere kok en smaak wat wils.
- 100 ramadanrecepten van Elisabeth Scholten & Aicha El Abdi