Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het effect van licht op je huid

Naarmate de wetenschap meer leert over hoe licht bijdraagt ​​aan veel van de meest basale taken van de huid, wordt de tweedeling tussen de positieve en negatieve effecten op de buitenste laag wat ingewikkeld. Terwijl de wetenschap nog steeds achterloopt op het hoe en waarom, zijn er enkele basiswaarheden die je kunnen helpen bij het vinden van een gezondere teint – en daarover praten wij je bij. 

licht

Het gebruik van licht

Het is algemeen bekend dat veel van de cellen in onze lederhuid en opperhuid, de fibroblasten die verstevigend collageen produceren en de melanocyten die beschermend pigment produceren reageren op talloze golflengtes van licht. In sommige gevallen is het een reactie die we willen: dermatologen gebruiken licht al jaren therapeutisch, voor medische en esthetische doeleinden. Op andere momenten, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een pijnlijke verbranding of huidkanker, kan licht een uitgesproken negatief effect hebben.

Een interessante ontdekking

Een tijdje was het 'hoe' van dit alles een beetje onduidelijk. Maar in de afgelopen tien jaar begonnen wetenschappers meer te begrijpen over dit fascinerende proces. Een van de meest interessante ontdekkingen is dat opsinen, een klasse van lichtgevoelige eiwitten die zich in de staafjes en kegeltjes van onze ogen bevinden en een belangrijke rol spelen in ons zicht, ook in de huid aanwezig zijn.

Er wordt nu aangenomen dat deze opsinen, geactiveerd door licht, rechtstreeks communiceren met bepaalde huidcellen, waardoor ze worden aangezet tot wat ze doen, legt dermatoloog Ava Shamban uit aan Women's Health. Een ander mogelijk doel is volgens Shamban dat opsinen melanocyten signaleren om meer melanine aan te maken als reactie op blootstelling aan UV.

Licht dat je kunt zien

Licht bestaat op een elektromagnetisch spectrum van golflengten die worden gemeten in nanometers. "Die tussen 200 en 400 nanometer vormen het onzichtbare spectrum, waartoe ook de ultraviolette straling van de zon behoort. Golflengten tussen ongeveer 400 en 800 nanometer vormen het zichtbare lichtspectrum", legt Anar Mikailov, dermatoloog uit aan het tijdschrift. "UV-straling is relevant voor iedereen, omdat we weten dat het cumulatief veel schade kan aanrichten in termen van zichtbare huidveroudering en de ontwikkeling van huidkanker."

Er zijn drie vormen van UV-licht die door de zon worden gegenereerd. Dermatologen gebruiken zelfs de niet zo prettige manieren waarop blootstelling aan UV-straling de huid kan aantasten om huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis mee te behandelen. Deze behandelmethode staat ook wel bekend als fototherapie.

Rood en blauw licht

Naast onzichtbaar licht, hebben we zichtbaar licht, waarvan de populairste vormen rood en blauw licht zijn. Beide vormen worden door dermatologen gebruikt om aandoeningen als acne mee te behandelen. "Blauw licht dringt ongeveer een millimeter door in de huid, waar het wordt geabsorbeerd door moleculen genaamd porfyrines die aanwezig zijn in acne-veroorzakende bacteriën", zegt Dr. Shamban. "Eenmaal in deze porfyrines zorgt het licht er in feite voor dat de bacteriën exploderen, waardoor hun aantal drastisch afneemt." Bizar, toch?

En rood licht dringt zelfs nog dieper door in de huid waardoor het gunstig is voor de collageen productie. "Rood licht wordt geabsorbeerd door porfyrines in de mitochondriën van huidcellen, wat de energieproductie in de fibroblasten stimuleert om meer collageen te produceren", legt ze uit.

Laser

Een van de krachtigste vormen van licht is laser, die artsen gebruiken om de huid te vernieuwen. In tegenstelling tot de vormen van zichtbaar en onzichtbaar licht die hier worden besproken, ligt de kracht van lasers in hun precisie. "Lasers gebruiken een heel specifieke golflengte van licht, in plaats van een brede golflengte", zegt dermatoloog Shari Lipner tegen Women's Health. "Als we bijvoorbeeld gebroken bloedvaten behandelen, zouden we een golflengte van 595 nanometer gebruiken. We weten precies wat we aanpakken en wat de bijwerkingen zijn."

De maskers en wands die je voor thuisgebruik kunt kopen, verschillen van de apparaten die je in de praktijk van een dermatoloog tegenkomt. Onderzoek toont aan dat roodlichttherapie in de praktijk de toon en textuur van de huid kan verbeteren, maar de American Academy of Dermatology waarschuwt dat het moeilijk is om te weten hoe effectief apparaten voor thuisgebruik zijn. Kortom: we hebben meer onderzoek nodig.

Aanvullende behandeling

Toch zijn experts optimistisch over het gebruik van roodlichttherapie thuis als aanvullende behandeling op procedures op de praktijk. Dus als je wil investeren in een LED-lichtmasker is het volgens deskundigen belangrijk om je huiswerk te doen, en geen wonderen te verwachten.

Natuurlijk blijven er nog veel vragen onbeantwoord, maar wetenschappers komen dichter bij het achterhalen van hoe het allemaal werkt. En hoewel de connectie tussen licht en huid misschien nog wat vaag is, is het wel duidelijk. "Ze gaan samen als liefde en huwelijk", aldus Shamban.

Out & About
  • US Women's Health
  • Adobe Stock