/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FXLByc91LctlbFL1738595175.jpg)
Low-impact
Wandelen en fietsen zijn twee van de populairste vormen van aerobe training, stelt krachtinstructeur, Olivia Amato. "Om te beginnen zijn ze allebei low-impact, wat betekent dat ze vriendelijker zijn voor de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen of HIIT-training", vertelt ze aan Women's Health.
Wandelen en fietsen zijn beide ideale activiteiten voor beginners en kunnen moeilijker worden gemaakt door bijvoorbeeld te wandelen met pols- of enkelgewrichten, of door de weerstand op je fiets op te voeren. Beide vormen van lichaamsbeweging hebben voordelen als het gaat om het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het opbouwen van kracht. Maar er kan er natuurlijk maar eentje de beste zijn...
De voordelen van wandelen
Gediplomeerd personal trainer, Claudette Sariya, legt uit aan het magazine dat wandelen een lage impact heeft, dus gemakkelijk is voor de gewrichten. "Wandelen kan zeker je uithoudingsvermogen en conditie verbeteren, afhankelijk van het soort wandelen dat je doet en hoe lang. Powerwalken is bijvoorbeeld een geweldige manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren." Daar voegt diëtist en trainer, Melissa Darlow aan toe dat: "Lopen ook je botdichtheid en eventuele rugpijn klachten kan verbeteren, doordat je je eigen lichaam draagt en daarmee je onderlichaam versterkt."
De voordelen van fietsen
Fietsen heeft een lagere impact dan wandelen, geeft Amato toe aan Women's Health. "Het is minder belastend voor je knieën en heupen, omdat de pedalen ondersteuning bieden." Je kunt zo langzaam of zo snel trappen als je wil en de weerstand eenvoudig verhogen, daarmee kun je de intensiteit van de training eenvoudig aanpassen. "Het feit dat je tijdens het fietsen meer weerstand kunt toevoegen dan tijdens het wandelen, leidt tot een grotere krachttoename en meer verbrande calorieën", concludeert Sariya.
Wandelen of fietsen als het aankomt op: kracht
Over het algemeen is wandelen absoluut één van de vormen van training waarmee je de kracht in je onderlichaam opbouwt, stelt Amato. "Het is een betere core-work-out dan fietsen, omdat je staat en je je evenwicht moet bewaren tijdens het bewegen", voegt Sariya daaraan toe. Toch levert wandelen je geen echte krachttraining op, omdat je niet zoveel gewicht draagt als wanneer je iets zou tillen. Je bouwt meer kracht en spieren op met fietsen, vooral in je onderlichaam. "Dit komt doordat er weerstand kan worden toegevoegd", zegt Sariya tegen het lifestyleblad.
Op deze manier kun je fietsen opnemen in je routine en werken aan je kracht:
Fiets twee tot drie keer per week gedurende 35 tot 45 minuten en verhoog daarbij de weerstand zodat het voelt alsof je bergopwaarts gaat. Op een schaal van één tot tien moet je het gevoel hebben dat je 70 of 80 procent geeft in termen van hoe hard je pusht, maar gun jezelf ook een paar pauzes tijdens de training. Vul je fietstrainingen aan met twee tot drie dagen krachttraining.
Wandelen of fietsen als het aankomt op: uithoudingsvermogen
Of je nu je uithoudingsvermogen wil verbeteren of sterker wil worden, fietsen is een betere work-out, vooral als je maar een paar minuten de tijd hebt, stelt Sariya.
Fiets of wandel drie tot vier keer per week gedurende 35 minuten en zorg ervoor dat je hartslag gedurende 80 procent van de training in cardio-zone twee ligt. De overige tijd zou besteed moeten worden aan fietsen met een cardio-zone tussen drie en vier, zegt de personal trainer. Met deze intervaltraining bouw je je uithoudingsvermogen op.
- Women's Health US
- Adobe Stock