/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FssYcpxtjETvDuW1738575316.jpg)
Geldvraag
In Grazia's Finance Files behandelen we geldvragen die jou bezighouden. "Mijn energierekening is de laatste jaren behoorlijk gestegen, terwijl mijn thermostaat toch echt maar op zo’n 19 graden staat in de winter. Wat kan ik doen om mijn energiekosten te verlagen en het toch warm te hebben?", luidt de geldvraag van deze keer.
"Je bespaart het meeste door minder energie te verbruiken. De grootste stappen maak je met grotere isolatiemaatregelen", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder Vereniging Eigen Huis. "Denk aan vloer-, spouwmuur- en dakisolatie en dubbelglas. Heb je een koophuis? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf. Wel kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van isolatiemaatregelen. Als je een koopappartement hebt, worden zulke isolatiemaatregelen meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Daar zijn alle bewoners van het appartementencomplex lid van. Ben je lid van zo’n VVE en woon je in een ouder appartement, bijvoorbeeld uit de jaren vijftig of zestig, lees dan even het reglement. Soms staat daarin dat je sommige maatregelen, zoals het plaatsen van dubbelglas in stalen raamkozijnen, wél zelf mag uitvoeren. Veel mensen kiezen ervoor niet alles tegelijk te laten uitvoeren. Begin bijvoorbeeld met gevel- en vloerisolatie; daardoor wordt een huis al snel comfortabeler. Als je de zolder alleen als berging gebruikt, dan kun je dakisolatie voor later bewaren. Zorg wel dat de zolder is afgesloten, anders vliegt de warmte van beneden door het dak naar buiten en stook je voor de mussen."
Doe het zelf
“Goed om te weten: vijftig procent van je energierekening wordt bepaald door de isolatie van je huis, de andere helft door je levensstijl. Gek genoeg hebben mensen die in goed geïsoleerde huizen wonen met zonnepanelen en een warmtepomp vaak weliswaar lage energielasten, maar gebruiken ze per persoon toch veel energie. Dat komt door iets wat bekendstaat als de ‘besparingsparadox’: hun verbruik maakt ze niet meer uit, omdat ze toch een energiezuinig huis hebben en de stroom grotendeels zelf opwekken. Toch zouden ze nog meer kunnen besparen door energiebewust te leven. Huur je een woning? Ook dan kun je iets doen om de energielasten te drukken, met kleine energiebesparende maatregelen die weinig geld kosten. Tocht veroorzaakt het grootste warmteverlies in huis. Ga dat tegen met bijvoorbeeld tochtstrips voor deuren, kozijnen en de brievenbus. Vaak zijn daar subsidies voor, via het energieloket van je gemeente. Ook het dichten van naden en kieren rond ramen en buitendeuren of een tochtgordijn bij de voordeur heeft zin: gebruik flexibele kit voor kleine kieren en purschuim voor grotere. Verder kun je radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator plaatsen. Die reflecteert de warmtestraling van de radiator, waardoor de warmte in huis blijft. En vervang gloei- en halogeenlampen voor veel zuinigere ledverlichting.”
Dat kan energiezuiniger
“Kijk ook eens naar de apparatuur in huis. Hoe energiezuinig zijn je apparaten? Een koelkast met het energielabel A+ verbruikt twee keer zoveel stroom als een nieuwer exemplaar met het label A+++. Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Je cv-installatie kun je niet uitzetten, maar je koffiezetapparaat, televisie, radio, printer, kokendwaterkraan, modem en computer wel, zeker als je een paar weken weg bent. Om sluipgebruik te meten, kun je voor een paar tientjes een energiemeter kopen. Dat is een klein hulpmiddel, dat je tussen de stekker van je apparaat en het stopcontact steekt. Als je het elektrische apparaat ’s nachts op stand-by laat staan, zie je de volgende ochtend hoeveel stroom hij heeft verbruikt. Een modem heeft gemiddeld 30 kWh per jaar aan sluipverbruik, een computer of laptop 15 kWh. Haal de stekkers van elektronische apparaten er in elk geval uit in vakantieperiodes. Je bespaart er vaak tientjes per jaar mee, en omdat we steeds meer elektrische apparatuur in huis hebben tellen die bedragen jaar in, jaar uit toch flink op.”
3x betaalbaar warm blijven
1.Subsidies
Isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming: het levert een warm huis en een lagere energierekening op, maar het kost wel wat. Voor sommige maatregelen, zoals een warmtepomp en isolatiemaatregelen, zijn subsidies en leningen van de Rijksoverheid of gemeente beschikbaar. Daar kun je als eigenaar van een koop- woning gebruik van maken. Weet je nu al dat je binnen twee jaar twee isolatie-maatregelen wil laten uitvoeren? Dan kun je zelfs een hogere subsidie krijgen. Zie alle mogelijkheden op verbeterjehuis.nl.
2.Besparen op gas
Zo’n driekwart van je gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. De rest gaat naar warm water, vooral om te douchen. Koken kost maar een beetje gas. Een paar simpele bespaartips (en wat die je jaarlijks opleveren): verwarm de slaapverdieping slechts af en toe (90 euro), zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden en pak er een trui, kruik of dekentje bij (180 euro) en doe de gordijnen ’s avonds dicht (dubbelglas 45 euro, enkelglas 130 euro). Veel meer tips staan op milieucentraal.nl/energie-besparen.
3.Warmhouders
Waarom je hele huis verwarmen als je alleen in de huiskamer of werkkamer bent? Eén ruimte kun je ook verwarmen met een infraroodpaneel. Dat werkt op stroom, wordt snel warm en geeft stralingswarmte af naar de plek waar je zit, wat comfortabel aanvoelt. Kies wel voor een energiezuinig exemplaar. En vergis je niet in de naam: een infraroodkachel is niet duurzaam. Meer warmte nodig? Dan kun je een elektrische warmtekruik of warmtepad gebruiken. www.eigenhuis.nl/verduurzamen/verwarmen
- Adobe Stock