Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

8x fine dining bij de beste restaurants van jonge chefs

Wat is er nu leuker dan een avond je volledig onderdompelen in de glamour van een chic restaurant? Wij hebben de acht beste restaurants van jonge chefs voor je op een rij gezet. Goed om te weten: al deze restaurants staan in de Top 100 van restaurantgids Lekker500

8x fine dining bij de beste restaurants van jonge chefs

Restaurant Showw, Amsterdam

Het kan! Comfortfood op gastronomisch hoog niveau, in een ambiance die niet zou misstaan in New York of Tokio, in een eigentijds relaxte sfeer. In de modern ingerichte open eetzaal geniet je van gangen met een hoog verrassingsgehalte qua smaak, textuur, creativiteit en gulheid. Showw is pas een jaar open maar nu al de hoogste nieuwe binnenkomer in Lekker500.

Restaurant Showw in Amsterdam

Basiliek, Harderwijk

In de voormalige Agnietenkapel zijn de klassieke boogramen behouden, het glas in lood gemoderniseerd en is het fris Scandinavisch ingericht. De nordic cuisine van chef en eigenaar Yornie van Dijk is zeer verfijnd. Hij presenteert unieke gerechten zoals forel met beurre blanc van karnemelk en een trio van lam. Fijn om te weten: Yornie haalt zijn producten graag uit de regio.

Basiliek in Harderwijk

De Leuf, Ubachsberg

Ze zijn op ongeveer twee handen te tellen: restaurants waarbij je vanaf binnenkomst al weet: hier klopt alles. Moeder Sandra (maître) en dochter Michelle (sommelier) van de Bunt verwelkomen gasten, terwijl zoon Robin samen met sous-chef Thijs Gerards een keuken runt met een verfijnde oosterse stijl en Franse invloeden.

De Leuf in Ubachsberg

Daalder, Amsterdam

Hip, modern, internationaal, eigentijds, kosmopolitisch, grootstedelijk: het is allemaal van toepassing op Daalder van eigenaar-chef-kok Dennis Huwaë. Daalder, gevestigd in een oud schoolgebouw, heeft een kleurrijk interieur met muurschilderingen, neonverlichting en bonte accenten. Een van de menu’s, de Daalder Experience, bestaat uit een aaneenschakeling van gerechten op zeer hoog niveau. Daalder is een must-visit voor culinaire avonturiers in Amsterdam.

Daalder in Amsterdam

RIJKS, Amsterdam

In het onlangs opgeknapte RIJKS®- restaurant komen de oude Hollandse meesters op je bord tot leven. Het interieur is warm, modern en voorzien van een open keuken die door het restaurant loopt. Chef Joris Bijdendijk laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Er worden twee menu’s à la carte aangeboden. Elk gerecht is een levendig schilderij, met kleuren en smaken die een eerbetoon brengen aan de Hollandse meesterwerken in een modern jasje. De service is net zo verfijnd als de penseelstreken van een oude meester, attent en vol aandacht voor detail.

Rijks in Amsterdam

Elea, Den Haag

De bescheiden patron-cuisinier Takis Pangakis kookt de sterren van de hemel in de open keuken van zijn elegante restaurant in hartje Den Haag. Zijn kookstijl is doordacht, innovatief en heeft veel invloeden uit zijn geboorteland Griekenland. Op de wijnkaart veel internationale referenties, met de nodige aandacht voor Griekse wijnen. Gastvrouw en sommelier Bibi Kuyp, partner van Takis, geeft daarover fijne adviezen. Speciale aandacht gaat uit naar de opmaak van de gerechten en presentaties op prachtig porselein, want die zijn werkelijk eye-candy.

Elea in Den Haag

Lutum, Wijk bij Duurstede

Restaurant Lutum heeft na een ingrijpende verbouwing een elegante, innemende sfeer gekregen. De chefs Roy Schipper en Rik Veen, samen met maître-sommelier Toby Sadettan, blijven trouw aan hun filosofie: fine dine en fine wine moeten een blijvende indruk maken. Ze werken met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers en er is keuze uit drie verrassingsmenu’s.

Lutum in Wijk bij Duurstede

Lars, Amsterdam

In het ruwe havengebied van Amsterdam vind je het stijlvol industrieel ingerichte restaurant Lars. Hier geniet je van creatieve gerechten zoals heilbotfilet met kimchi en Black Angus met hollandaise. Er zijn verschillende menu’s naast een selectie klassiekers van Lars en de wijnkaart biedt een ruime variatie aan internationale labels. Zo warm als je hier wordt ontvangen, zo correct word je weer uitgezwaaid, met een grote glimlach van Lars.

Lars in Amsterdam

Lekker 500

Jaarlijks stelt dé restaurantgids van Nederland, Lekker500, een zorgvuldig samengestelde lijst samen van de 500 beste restaurants in Nederland, waarbij kwaliteit en onafhankelijkheid vooropstaan. Editie 2025 is maar liefst 340 pagina’s dik, met 62 nieuwe adressen in de lijst. Naast uitgebreide recensies van de Top 500-restaurants bevat de nieuwste editie ook lekker veel leesvoer.

De vernieuwde website lekker.nl maakt het ook nog eens mogelijk om recensies na registratie ook online te lezen – hoe handig, de gids in je broekzak!

Out & About
  • Redactie Lekker500