Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Krijgt vrouwenvoetbal eindelijk een big break?

Wat kan Hera United, de eerste opzichzelfstaande vrouwen profclub in Nederland, betekenen voor gelijkheid in de voetbalwereld? Grazia vroeg het oprichter Barbara Barend en sportjournalist Annemarie Postma

vrouwenvoetbal

Grote profclubs als Ajax, PSV en Twente zorgen er met hun vrouwenteams al jaren voor dat niet alleen jongens, maar ook meiden een droomcarrière als profvoetballer kunnen nastreven. Toch blijven de mannenteams bij de meeste clubs het belangrijkste, waardoor gelijkheid vaak ver te zoeken is. Barbara Barend, Marieke Visser en Susan van Geenen geloven dat het anders kan en hebben daarom de eerste op zichzelf staande vrouwenvoetbalprofclub opgericht, zónder mannentak dus. Als alles meezit gaat Hera United vanaf seizoen 2025/2026 van start in de Vrouwen Eredivisie.

Rap tempo ontwikkeld

“Een grote inspiratiebron is Angel City FC”, vertelt Barbara enthousiast. “Deze Amerikaanse vrouwenvoetbalclub is opgericht door bekende vrouwen als Serena Williams, Natalie Portman en oud-spits Abby Wambach, die zegt: ‘In order to change the system you have to start over.’ Dat is precies wat wij met Hera gaan doen.”

Het is niet de eerste keer dat Barbara voetbalgeschiedenis schrijft: “Ik wilde als zesjarig meisje voetballen, maar dat mocht niet van de KNVB, omdat het medisch onverantwoord zou zijn. Onzin natuurlijk. Vervolgens hebben wij de KNVB gedaagd, en met hulp van doctoren aangetoond dat dit wel kan. Met succes.”

Het vrouwenvoetbal heeft zich de afgelopen jaren in rap tempo ontwikkeld met de totstandkoming van de Vrouwen Eredivisie in 2007, de EK-winst van de Oranje Leeuwinnen in 2017 en gelijke betaling en faciliteiten tussen mannen en vrouwen bij interlands dankzij de KNVB, legt Barbara uit. “Alleen stagneert de Eredivisie. Het is sowieso in een klein land als Nederland moeilijk om je hoofd boven water te houden met een profclub, laat staan met mannen- én vrouwenvoetbal. Het blijkt extra lastig voor clubs om sponsors te vinden voor het vrouwenvoetbal. Daardoor blijf je in een cirkel van minder geld, minder kwaliteit, minder zichtbaarheid en minder fans. Wij hopen met Hera die vicieuze cirkel te doorbreken en de hele eredivisie een boost te geven.”

Financieel fit

De komst van de club wordt enthousiast ontvangen, gaat de Hera United-oprichter verder. “We hebben al een groep investeerders en zijn nu bezig met een nieuwe groep. Met vrouwenvoetbal boor je een andere markt aan, namelijk veel meer gezinnen en jongere mensen. Een nieuwe doelgroep die voor sponsors en investeerders heel interessant is. Door openheid willen we ook andere eredivisieclubs laten inzien dat er in vrouwenvoetbal een verdienmodel zit. Hopelijk kunnen we zo een doorbraak in de Vrouwen Eredivisie forceren, zodat hier meer geld naartoe gaat.”

Meer geld betekent hogere salarissen: onmisbaar om het vrouwenvoetbal in Nederland naar een hoger en uiteindelijk hetzelfde niveau als de mannen te tillen, benadrukt sportjournalist Annemarie Postma. “Veel speelsters in de Eredivisie zijn ontevreden. Ze trainen zes keer in de week en er wordt verwacht dat ze in het weekend een goede wedstrijd op de mat leggen, maar ondertussen hebben de meesten een bijbaan nodig om rond te komen. Die onvrede moet worden weggenomen en dat kan alleen met geld van sponsoren en investeerders. Ik wacht dan ook met smart op de komst van Hera United, die aangeven de speelsters in alles op één te zetten. Ook Fortuna Sittard geeft aan hun vrouwenteam op alle vlakken gelijk te behandelen als de mannen, ook in loon. Hopelijk volgen snel meer clubs.” Annemarie: “Gebeurt dit niet, dan vertrekken onze beste spelers naar het buitenland waar over het algemeen beter verdiend kan worden. Zoals een jong talent als Esmee Brugts die PSV al vroeg verruilde voor Barcelona. Dat zegt samen met het snel stijgende aantal transfers in de Eredivisie veel over de huidige staat van de Nederlandse competitie.”

Uitverkochte stadions

Niet alleen financieel, maar ook fysiek is het van groot belang dat voetbalsters alle tools krijgen om in topvorm te presteren, benadrukt Barbara. “Daarom willen we bij Hera een staf die echt voor vrouwenvoetbal kiest en ook een medische staf die gespecialiseerd is in vrouwen en topsport. Mensen die bijvoorbeeld weten wat voor effect menstruatie op je prestaties kan hebben en die per speelster goed naar het trainingsschema en de belasting van het lichaam kijken.” En dan op naar uitverkochte stadions. Wat dat betreft kunnen we nog iets leren van Manchester City, vindt Annemarie. “Daar zijn de wedstrijdschema’s regelmatig zo ingedeeld dat je eerst naar de vrouwen kunt kijken en vervolgens naar de mannen. Een uitje voor het hele gezin, erg indrukwekkend.”

Er moet alleen nog het een en ander geregeld worden, want nu kun je als club alleen betaald vrouwenvoetbal spelen als je ook een mannenafdeling hebt. Grote kans dat dit vanaf het nieuwe seizoen verleden tijd is aangezien alle profclubs in de KNVB-ledenvergadering afgelopen december hebben besloten dat de toetreding van een vrouwenprofclub mogelijk gemaakt moet worden. Een historisch besluit. Barbara: “We zijn een samenwerking aangegaan met Telstar Vrouwen, die al zeven jaar in de Vrouwen Eredivisie meespeelt. Zodra de reglementswijziging definitief is en wij aan alle licentie-eisen voldoen, is het de bedoeling dat we als een zelfstandige club verder gaan. Dan kunnen we als Hera United voortbouwen op het fundament van Telstar.” Het uiteindelijke doel is over tien jaar de Champions League winnen, deelt Barbara tot slot. “We gaan natuurlijk voor het hoogst haalbare, maar wel geleidelijk.”

Out & About
  • Adobe Stock