/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F01%2FlZNjjoXoI15yos1736939507.jpg)
Wat is een gourmand-geur?
“Gourmand verwijst naar geuren of geurtonen die eetbaar ruiken, goed genoeg om te eten”, legt Steven Ross Glyde, MECCA’s Fragrance Education Lead, uit aan Harper's Bazaar.
Denk aan tonen als zoete vanille, karamel, koffie en honingakkoorden, plus vers fruit zoals watermeloen, grapefruit en perzik. Glyde merkt op dat vanille en pistache populair blijken te zijn in parfums, en dat de tomatenzomer nog steeds volop aan de gang is voor kaarsen en huisparfums.
Wat is het verschil tussen zoet en gourmand?
“De meeste gastronomische tonen zijn zoet, maar ze kunnen ook waterig, bitter, poederachtig of zuur zijn, net als voedsel”, legt Glyde uit aan het magazine. Gourmand omvat dus van álles en dat maakt het voor velen interessant. De koploper onder de ingrediënten van gourmand-parfums? Dat is by far vanille aka synthetische vanilline of ethylvanilline. Waarom? Omdat het een rijke maar geen zware geur is, die elk ander ingrediënt perfect weet te onderstrepen.
Waarom zijn gastronomische geuren zo populair?
Glyde legt uit aan Harper's Bazaar dat gourmand-geuren ultiem plezier en comfort bieden. "Als je ooit een geliefde een maaltijd voor je hebt laten bereiden of je een zelfgebakken lekkernij krijgt aangeboden, dan ken je de troost van die heerlijke aroma's."
Een andere reden voor de parfum haar recente opkomst is dat geurtrends net als modetrends terugkomen. "Er was een enorme toename aan gourmandnoten die in de jaren 90 hun weg vonden naar de parfumerie. Het begon met de geurt Angel van Mugler, en dit inspireerde talloze geuren om verschillende producten te creëren die de jaren 90 definieerden", legt de geurexpert uit aan het magazine. "En dit zorgt voor een gevoel van nostalgie. We zien een verschuiving nu de baby's uit de jaren 90 op zoek zijn naar luxe geuren die zowel gastronomisch als verheven zijn. Geuren weerspiegelen waar ze mee zijn opgegroeid, maar voelen zich ook geschikt voor hun volwassen gevoeligheden."
Hoe kies je een gourmand-parfum?
Het vinden van je favoriete lekkernij begint zoals elke geurreis met een open geest. Glyde adviseert om open te staan voor het ontdekken van een wereld vol fijnproevers en na te denken over welke voedingsmiddelen je een gevoel geven van nostalgie en comfort. Weet jij het al?
- Harper's BAZAAR
- Adobe Stock