/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F01%2FflubQlBc9qbTXy1737976906.png)
Kimchi
Kimchi is een ingrediënt dat voor sommige mensen te pittig is. Herkenbaar? Daar heeft Meike iets op gevonden: "Door de kimchi te bakken wordt de smaak een stuk minder intens, waardoor ook mensen die kimchi te funky of heftig vinden dit gerecht lusten." Deze Kimchirijst met crispy gebakken ei en furika is dus perfect voor degenen die niet van te spicy eten houden, of het ingrediënt eens willen proberen.
Deze ingrediënten heb je nodig voor vier personen:
- 280 gram speklappen, in blokjes van 1 x 1 cm
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- Plantaardige olie, om in te bakken
- 1 rode chilipeper, de zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
- 320 gram kimchi (van een goed merk, bijvoorbeeld Oh Na Mi), grof gesneden
- 600 g gekookte rijst (het liefst van de dag ervoor)*
- 2 eetlepels kimchivocht (uit de kimchipot)
- 4 eieren
- 1 eetlepel furikake
* 200 gram ongekookte rijst, indien je deze nog moet koken. Doe dat minstens 4 uur van tevoren, zodat de rijst voldoende kan afkoelen.

Zo maak je de Kimchirijst met crispy gebakken ei en furikake:
- Meng in een kom de spekblokjes met de sojasaus en de rijstazijn.
- Verhit een scheut olie in een wijde koekenpan op middelhoog vuur. Bak al omscheppend het gemarineerde spek met de chilipeper en de kimchi totdat het spek gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de rijst en het kimchivocht toe en blijf omscheppen.
- Verhit intussen nog een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak er 4 spiegeleieren in totdat het eiwit gestold is, maar de dooiers nog zacht zijn. Lepel wat hete olie uit de pan over de randen van de eieren, zo worden ze extra crispy.
- Na zo’n 10 minuten is de kimchirijst klaar. Verdeel de kimchirijst over de borden. Leg de crispy eieren erbovenop en bestrooi met de furikake.
Tip: laat het spek achterwege voor een vegetarisch gerecht.

Carbs, Carbs, Carbs
In Carbs, Carbs, Carbs vind je de allerlekkerste gerechten met koolhydraten in de hoofdrol. Denk aan fantastische recepten met noedels, aardappels, pasta, peulvuchten, brood en deeg. Voor wie wil uitpakken staan er fancy gerechten in voor etentjes, maar ook voor degenen die zin hebben in lekker en simpel comfortfood is er genoeg wils!
- René Mesman
- Receptuur: Meike Krüger