Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lekker voor vanavond: romige gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui

Als iemand dol is op koolhydraten is het Meike Krüger wel. Ze bundelde daarom al haar favoriete comfortfood-gerechten in het kookboek Carbs, Carbs, Carbs. Grazia mag Meikes recept voor Gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui delen.   

Gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui

Gochujang

Gochujang is een ingrediënt dat we steeds vaker voorbij zien komen in diverse gerechten. "Gochujang is een van de belangrijkste smaakmakers in de Koreaanse keuken. Het is een plakkerige chilipasta gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen", vertelt Meike erover in haar kookboek.

"Veel mensen vinden het in eerste instantie een beetje vreemd smaken, maar toch blijf je ervan eten. De room in de saus verzacht de smaak van de gochujang. Bucatini zijn natuurlijk eigenlijk Italiaans en horen thuis in de categorie pasta, maar ze werken zo goed met deze Koreaanse roomsaus dat dit gerecht wat mij betreft kan doorgaan als noedelgerecht."

De Gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui zijn niet alleen heerlijk. Je zet het gerecht ook nog eens in tien minuten op tafel. Aan de slag!

Deze ingrediënten heb je nodig voor vier personen:

  • 125 milliliter neutrale plantaardige olie
  • 6 lente-uitjes, in fijne ringen
  • 1 eetlepel fijn zeezout
  • 500 gram bucatini
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 grote of 3 kleine sjalotten, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels gochujang
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1/2 theelepels palmsuiker
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 100 milliliter slagroom
Gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui

Zo maak je de Gochujang-noedels met gekaramelliseerde lente-ui:

  1. Verhit de olie in een koekenpan. Frituur de lente-ui gedurende 10 minuten of totdat de uitjes mooi lichtbruin en knapperig zijn. Zet het vuur niet te hoog, anders verbranden de uitjes. Giet af in een zeef boven een kom. De olie kun je bewaren en later opnieuw gebruiken.
  2. Breng een pan water aan de kook en voeg zodra het water kookt het zout toe. Kook de bucatini volgens de aanwijzingen op de verpakking nog net niet beetgaar. Giet af en bewaar daarbij een pollepel van het kookvocht.
  3. Verwarm intussen de boter met de olijfolie in een koekenpan. Fruit de sjalotten op laag vuur totdat ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en blijf bakken totdat de knoflook zacht is, maar niet bruin. Roer in een kom de gochujang en de tomatenpuree los met 1 eetlepel water. Voeg toe aan de pan en bak al roerend zo’n 2 minuten mee. Voeg de pollepel kookwater, de palmsuiker, rijst- azijn en als laatst de slagroom toe. Voeg de bucatini toe, meng goed en verwarm nog 1 minuut door.
  4. Verdeel de gochujang-noedels over de borden en bestrooi met de gekaramelliseerde lente-ui.
Carbs, Carbs, Carbs - €32,99

Carbs, Carbs, Carbs

In Carbs, Carbs, Carbs vind je de allerlekkerste gerechten met koolhydraten in de hoofdrol. Denk aan fantastische recepten met noedels, aardappels, pasta, peulvuchten, brood en deeg. Voor wie wil uitpakken staan er fancy gerechten in voor etentjes, maar ook voor degenen die zin hebben in lekker en simpel comfortfood is er genoeg wils!

Lifestyle
  • Receptuur: Meike Krüger
  • René Mesman