Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

8 Blue Zone lessen voor een gezonder leven

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Wie wil dat nou niet? Met déze lessen krijg je een idee van hoe de mensen daar leven. Enne, wellicht heb je er zelf ook nog wat aan!

blue zone

Blue Zones

Geïdentificeerde Blue Zones zijn onder meer:

  • De Barbagia-regio in Sardinië, Italië
  • Ikaria, een Grieks eiland
  • Loma Linda, Californië (met name de bevolking van de Zevende-dags Adventisten)
  • Schiereiland Nicoya, Costa Rica
  • Okinawa, een Japans eiland

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Onderzoekers hebben ontdekt dat de mensen die in de Blue Zones wonen de neiging hebben om bepaalde levensstijl keuzes te maken en het dagelijks leven op een gemeenschappelijke manier te benaderen. Daarbij staat onder andere verbinding met anderen, een bepaald dieet, beweging en slaap centraal. Mensen uit deze specifieke zones:

1. Vermijden te veel eten

Ze eten niet te veel, maar tellen ook niet noodzakelijkerwijs calorieën. In plaats daarvan luisteren ze naar hun lichaam om te weten wanneer ze genoeg voedsel hebben gehad. Okinawanen streven ernaar om te stoppen met eten als ze voor 80% vol zijn.

Mensen in alle vijf de blauwe zones volgen een vergelijkbaar eetpatroon. Ze maken van het ontbijt hun grootste maaltijd van de dag. De lunch is kleiner dan het ontbijt, en het avondeten is hun kleinste maaltijd. Het diner wordt doorgaans vroeg gegeten en gevolgd door een vastenperiode tot het ontbijt.

2. Eten meer planten

De bevolkingen daar proberen zo veel mogelijk volwaardig voedsel te eten dat lokaal in de regio's aanwezig is. Veel honderdjarigen in deze zones eten veel plantaardige producten, die een grote bron van vezels en eiwitten zijn. Een typisch dieet in de Blue Zone bestaat uit: dagelijks een handje noten, beperkte hoeveelheden vlees en zuivel, geen toegevoegde suikers en zuurdesembrood in plaats van wit brood.

3. Focussen op doelgerichtheid

Het begrijpen van je doel is een cruciaal onderdeel van de cultuur in deze zones: weten waarom je 's ochtends opstaat en wat je verantwoordelijkheden zijn. Inwoners voelen zich nodig.

4. Handelen vanuit geloof/een bepaalde overtuiging

De mensen daar omschrijven zichzelf vaak als gelovige mensen of als onderdeel van een op geloof gebaseerde gemeenschap. Het beoefenen van geloof kan nauw verbonden zijn met het hebben van een doel, en betrokken zijn bij een gelijkgestemde gemeenschap kan socialisatie bieden, en een gevoel van verbondenheid.

5. Maken beweging onderdeel van hun dagelijkse leven

Gymtrainingen en geplande oefeningen zijn in de Blue Zones minder gebruikelijk dan verwacht. Maar dat betekent niet dat de mensen daar niet aan lichaamsbeweging doen. Het dagelijkse leven brengt vaak fysieke en huishoudelijke arbeid met zich mee. Mensen brengen de dag door met tuinieren, brood kneden of huishoudelijke taken. Ze lopen ook zoveel mogelijk.

6. Zijn gesteld op hun familie

Prioriteit geven aan het leven tussen meerdere generaties is van belang voor de mensen daar. Gezinnen leven samen, waarbij de ene generatie voor de andere zorgt.

7. Verminderen stress

Ook hebben de mensen de neiging om er een dagelijks ritueel van te maken om stress te verminderen. Hun stressverminderende rituelen bestaan onder andere uit: mediteren, bidden, een dutje doen, het eren en herdenken van voorouders en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

8. Omringen zichzelf met positiviteit

Positiviteit en gezond gedrag kunnen besmettelijk zijn. Daarom omringen de mensen uit de zones zich zoveel mogelijk met anderen die gezonde keuzes maken.

Lifestyle
  • Ucla Health
  • Netflix (Giulia Parmigiani)