Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 redenen om contant geld in huis te hebben

Waar vroeger contant geld nog werd bewaard in een oude sok, vind je het tegenwoordig nog maar weinig in huis. Mag je het eigenlijk nog wel in huis hebben? En waarom is dat handig? Wij leggen het je uit. 

contant geld

Belastingaangifte van contant geld

In Nederland geldt geen limiet aan hoeveel contant geld je in huis mag hebben. Wel moet je thuis gespaard geld soms opgeven bij je belastingaangifte. Dat is alleen het geval als het totaal boven een bepaald bedrag komt. Als alleenstaande mag je een limiet van € 653,- in huis hebben en met een fiscaal partner is dat € 1.306,-. Hierbij tellen cadeaubonnen ook als contant geld. Dus heb je nog bioscoopbonnen, VVV-bonnen of een fashioncheque in de la liggen? Dan moet je de waarde van die cadeaubonnen bij je contante geld optellen.

Contant geld

Bij steeds meer winkels en instellingen wordt contant geld niet meer geaccepteerd. Je kunt er alleen nog maar pinnen. Bij 4% van de ondernemingen en instellingen in Nederland zijn alleen nog maar pinbetalingen mogelijk. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch is het hebben van een klein bedrag thuis handig. Waarom?

1. Elektronische betalingssystemen kunnen uitvallen

Tijdens internetstoringen kunnen elektronische betalingssystemen zoals pinpassen of creditcards onbruikbaar worden. Contant geld, dat werkt natuurlijk altijd!

2. Beperkte toegang tot banken

Tijdens een crisis kunnen banken gesloten zijn of kunnen geldautomaten buiten werking zijn. Met een voorraad aan contant geld kun je noodzakelijke aankopen doen zonder afhankelijk te zijn van banken.

3. Flexibiliteit in noodsituaties

In noodsituaties accepteren sommige verkopers alleen contant geld. In deze omstandigheden geeft contant geld je de flexibiliteit om essentiële goederen en diensten te kopen wanneer dat nodig is.

4. Hanteer diverse waardes

Zorg ervoor dat je contant geld in verschillende vormen hebt: kleinere biljetten, munten etc. Dit maakt het gemakkelijker om te betalen voor kleinere aankopen zonder terug te hoeven krijgen.

5. Een veilige opbergplek

Bewaar je contant geld op een veilige plek, zoals een waterdichte of brandveilige kist of een kluis. Informeer eventueel gezinsleden over de locatie van het geld in geval van nood.

Contant geld is een simpele, maar essentiële voorzorgsmaatregel die je noodpakket completer maakt en je zekerheid biedt in onzekere tijden. Zelfs wanneer je contant geld hebt, staat het meeste van je saldo nog steeds op je bankrekening. Maar hoe zit het met de veiligheid daarvan? Dat lees je op Becam.

Gaat contant geld verdwijnen?

Volgens de Rjiksoverheid gaat contant geld niet verdwijnen. De mogelijkheid om te kunnen blijven betalen met contant geld is belangrijk. Vooral mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking, gebruiken contant geld om te betalen. Dat moet in de toekomst volgens het kabinet ook zo blijven.

Weigeren van

Er moeten genoeg winkels zijn waar je met contant geld kunt betalen. Maar winkeliers mogen contant geld weigeren. Het kabinet moedigt winkels en gemeenten aan om contant geld te blijven accepteren. Hiervoor zijn gesprekken met onder andere gemeentes, banken, winkeliers en organisaties die opkomen voor kwetsbare groepen. In 2022 spraken zij af ervoor te zorgen dat contant geld ook in de toekomst voor iedereen bruikbaar blijft. 

Lifestyle
  • Nationale Nederlanden, Preppack, Rijksoverheid
  • Adobe Stock