Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo houd je goede voornemens in 2025 wél vol

Meer sporten, eerder naar bed en minder op je telefoon; het wordt weer tijd om na te denken over goede voornemens. Is het je vorig jaar niet gelukt om deze vol te houden? Met deze tips lukt het je dit keer wel. 

goede voornemens

Waarom maken mensen überhaupt goede voornemens?

Net zoals mensen maandag zien als een kans om een ​​nieuwe week beter te maken dan de vorige, doen ze dat met nieuwjaarsdag ook. Maar dan op macroniveau, legt Gina Moffa, therapeut en auteur van Moving On Doesn't Mean Letting Go, uit aan Yahoo Life.

Beide zijn voorbeelden van het nieuwe start-effect. "Dan dient een belangrijke datum als aanleiding om nieuwe doelen te stellen en gedrag te veranderen", vult Nicole Siegfried, klinisch psycholoog, daarop aan.

Waarom lukt het niet altijd om een goed voornemen vol te houden?

“Ongeveer 40% van ons maakt goede voornemens, van dat percentage bestaat 60% uit jongvolwassenen”, vertelt Siegfried aan het platform. “Tegelijkertijd laat 90% die voornemens op een gegeven moment weer vallen." De grootste oorzaak van deze kloof is volgens de psycholoog 'blind optimisme'. "Maar al te vaak zijn goede voornemens onrealistisch of onmeetbaar, wat betekent dat ze niet kunnen worden opgesplitst in haalbare kleine stappen die tot succes leiden."

Zó stel je realistische doelen die haalbaar zijn

Volgens Siegfried is het belangrijk om met de SMART-methode te werken, zodat doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden zijn. Daarnaast geeft ze als advies aan Yahoo Life om je te concentreren op je gedrag en gewoonten in plaats van op een resultaat. En tot slot om stil te staan bij specifieke mijlpalen en jezelf te belonen, want ook dat is belangrijk!

Lifestyle
  • YahooLife!
  • Emily in Paris