Wat houdt het in?
"In tegenstelling tot gewone angst komt katerangst of hangxiety niet voor in het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen, wat betekent dat het geen echte medische aandoening is", legt Anand Mehta, uitvoerend directeur van AMFM Healthcare uit aan PureWow. "Maar als je het ooit hebt meegemaakt, weet je dat het absoluut echt is."
Wat veroorzaakt hangxiety?
Volgens Mehta ontstaat hangxiety door de gecombineerde effecten van alcohol op de hersenen en het lichaam. "Alcohol beïnvloedt neurotransmitters zoals GABA en glutamaat, waardoor een tijdelijk kalmerend effect ontstaat tijdens het drinken. Naarmate de alcohol uitgewerkt is, keren deze neurotransmitter niveaus terug, wat leidt tot verhoogde angst."
Daar voegt hij aan toe dat uitdroging, slecht slapen en stress dat gepaard gaat met het metaboliseren van alcohol ook angstgevoelens kunnen versterken.
Hoe kun je het voorkomen?
Het voorkomen van hangxiety begint volgens Mehta met minimaliseren. "Het beperken van de alcoholinname, het drinken van water tussen alcoholische dranken en het zorgen voor voldoende slaap kunnen allemaal helpen", merkt hij op. Ook is het volgens hem verstandig om te kijken op welke soort alcohol je lichaam het beste reageert. Maakt wijn je bijvoorbeeld slaperig? Kies dan voor iets anders.
Hoe deal je met hangxiety?
Vooral als je katerangst verandert in een paniekaanval, is het enorm nuttig om je op je ademhaling te concentreren. Mehta raadt daarom aan om mindfulness te beoefenen. "Oefeningen zoals diep ademhalen, mediteren of zachtjes strekken kunnen het zenuwstelsel helpen kalmeren", vertelt hij aan het online platform. Ook kan uitdroging een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken of verergeren van hanxiety, zorg er dus te allen tijde voor dat je voldoende water binnenkrijgt.
- PureWow
- Emily in Paris