Op deze manier blaas je eenvoudig nieuw leven in de restjes van kerst
Heb je stokbrood, toast of bladerdeeg hapjes over? Zorg er dan voor dat je die luchtdicht bewaard in een trommel of een ziplock zakje.
- En over stokbrood gesproken: Heb je ook kaas en slagroom over? Dan kun je een broodpudding maken. Hoe je het maakt? Verwarm de slagroom (600 ml) in een steelpan tot het gaat bubbelen. Haal het van het vuur en zet even apart. Verwarm de oven voor op 200 graden en snij het stokbrood en de kaas in kleine stukjes. Verdeel de stukjes brood en kaas over een ovenschaal. Voeg daar ook de slagroom aan toe. Dit giet je er als het ware overheen. Strooi er eventueel wat kruiden over en zet het 20 à 25 minuten in de oven. Laat het daarna even afkoelen en serveer de pudding op een bordje.
- Voor wat betreft sauzen en smeersels? Ook deze restjes kun je prima bewaren, mits je het goed afgedekt bewaard in de koelkast. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte kruidenboters, tapenades of vissalades.
- Heb je vlees of bijgerechten over? Dan kun je daar hartige minitaartjes van maken. Stop de kliekjes bij elkaar in een ovenschaal en dek het af met een vel bladerdeeg. Kwast ze in met een losgeklopt ei en strooi er eventueel nog wat geraspte kaas over. Zet de ovenschaal 15 à 20 minuten in de oven (op 200 graden) – totdat het bladerdeeg goedbruin is – en serveer direct uit de oven.
- Heb je mosselen over? Kook de overgebleven mosselen dan 8 minuten en haal ze daarna uit de schelp. Laat de mosselen afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast. De volgende dag bak je ze op met bijvoorbeeld knoflook, sjalot, citroen of platte peterselie. Een heerlijk hapje! Dit kun je trouwens ook doen met garnalen.
- Of maak een groentesoep van de rauwe groenten die je over hebt: Fruit een uitje, voeg de groenten in stukjes toe en breng aan de kook met bouillon en smaakmakers naar keuze. Laat de soep zo of maal ‘m helemaal fijn tot een romige soep. Heerlijk als start van je after christmas borrel met de kerstkliekjes en vaak kun je er de volgende dag ook nog van genieten!
- Geen fan van soep? Dan kun je je groenten in grove stukken snijden en mengen op een bakblik met olijfolie, zout, geplette knoflook en specerijen naar keuze. Rooster ze daarna in de oven tot een heerlijk groentegerecht. Circa 30 minuten op 190 graden en draai ze na een kwartier even om. Et voilà!
- Heb je fruit, chocolade en kerstkoekjes over? Met wat opgeklopte slagroom en wellicht wat verkruimelde meringues maak je in een handomdraai een snelle eton mess. Klop de slagroom stevig op en meng het met andere zoete overgebleven ingrediënten in een glaasje en eet smakelijk!
Lifestyle
- Francesca Kookt
- Adobe Stock