Wat is bakuchiol?
Bakuchiol komt uit de zaden van de Psoralea corylifolia – ook wel bekend als de babchi-plant, een plant die traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. Het is een geïsoleerd extract waarvan wordt gezegd dat het minder irriterend is dan chemisch gesynthetiseerde verbindingen. Wanneer het plaatselijk wordt aangebracht, activeert het bepaalde receptoren in de huid die de celvernieuwing bevorderen. Aha!
Wat doet bakuchiol eigenlijk?
Vanwege al het bovenstaande zou het product helpen om de verschijning van fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren, ook zou het de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen én helpt het acne te bestrijden. Naast al deze voordelen zou het product veel beter te verdragen zijn dan andere actieve stoffen met vergelijkbare voordelen, zoals vitamine A-derivaten aka retinol, legt cosmetisch chemicus Dr. Julian Sass uit aan The Strategist.
Wat is het verschil tussen bakuchiol en retinol?
Retinol en bakuchiol worden regelmatig met elkaar vergeleken, vooral omdat beide de celvernieuwing bevorderen. Maar de twee doen dit door zich op verschillende huidreceptoren te richten. “Het is alsof retinol bepaalde lichtschakelaars raakt, en bakuchiol verschillende schakelaars, maar de werkelijke output is vergelijkbaar”, vertelt Dr. Sass aan The Strategist. "Beiden vallen op verschillende lichten in dezelfde kamer, als het ware." Dit is de reden waarom bakuchiol niet zo agressief is voor de huid als retinol en beter wordt verdragen, en waarom het vaak wordt aanbevolen aan mensen met een gevoelige huid of rosacea.
Hoe verschillen de resultaten?
Volgens Dr. Sass is bakuchiol niet zo effectief als retinol. "Vitamine-A-derivaten zijn nog steeds de gouden standaard voor het tegengaan van veroudering, en bakuchiol is een zachter, langzamer alternatief."
Kortom, je kunt bakuchiol dus altijd toevoegen aan je skincare-routine, ook naast je vitamine A-product, bijvoorbeeld in de vorm van een serum of een crème.
- The Strategist
- Adobe Stock