Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kerstcocktails: 4 heerlijke winterse recepten

Cocktails zijn niet alleen lekker voor in de zomer, ook in de winter kunnen ze prima smaken. Met déze recepten, speciaal voor dit seizoen, geef je een extra touch aan je cocktail en is-ie helemaal kerstdiner-proof. 

cocktail

White Christmas Mojito

Een mojito past zich met gemak aan tot het winterseizoen. Dit drankje is een spektakel om te zien en een ware smaaksensatie in de mond.

Wat heb je nodig (voor 6 glazen):

  • Limoensap (1 limoen)
  • Muntblaadjes
  • 6 eetlepels suiker
  • 360 milliliter witte rum
  • 180 milliliter kokosnootrum
  • 360 milliliter ongezoete kokosmelk uit blik
  • Bruisend water om mee af te toppen
  • Granaatappelpitjes 
  • Crushed ice

Bereiding (per glas):

  1. Gooi wat limoensap (knijp 1 keer in de limoen), een paar muntblaadjes en 1 eetlepel suiker bij elkaar.
  2. Voeg 60 ml witte rum, 30 ml kokosnootrum en 60 ml ongezoete melk toe aan de kan en roer alles door elkaar heen.
  3. Verdeel het mengsel over een aantal glazen en voeg wat crushed ice toe.
  4. Top elk glas af met bruisend water en wat munt of granaatappelpitjes.
White Christmas Mojito's.

Hazelnoot Espresso Martini

Vind jij koffie en drank een gouden combinatie? Dan is de Espresso Martini iets voor jou! Met een vleugje hazelnoot eraan toegevoegd, maakt deze cocktail perfect om te serveren tijdens het kerstdiner.

Wat heb je nodig (voor 6 glazen):

  • 12 eetlepels koffie-flavored tequila
  • 9 eetlepels espresso
  • 6 eetlepels hazelnootlikeur
  • Een snufje fijn geraspte sinaasappelschil
  • Crushed ice 
  • Fijngehakte geroosterde hazelnoten en koffiebonen

Bereiding (per glas):

  1. Vul een cocktailshaker met crushed ice en voeg daarna 2 eetlepels koffie tequila, 1/5 eetlepel espresso, 1 eetlepel hazelnootlikeur en een snufje fijn geraspte sinaasappelschil toe en shaken maar!
  2. Vervolgens serveer je het drankje in een glas.
  3. En top je het af met fijngehakte hazelnoten en koffiebonen.
Hazelnoot Espresso Martini

Apple Cinnamon Hot Toddy

Deze warme cocktail met appelsap is perfect voor de winter. Dit drankje zit vol kruidige specerijen en wordt veelal gedronken in Engeland en Amerika, maar ook in ons kikkerlandje valt 'ie in de smaak.

Wat heb je nodig (voor 6 glazen):

  • 60 centiliter whiskey
  • 120 centiliter appelsap
  • 6 eetlepels honing
  • 6 stokjes kaneel
  • 6 stukjes kruidnagel
  • 6 schijfjes citroen

Bereiding (per glas):

  1. Je doet 10 centiliter whiskey, 20 centiliter appelsap en 1 eetlepel honing in een kookpot.
  2. Vervolgens voeg je een stukje kaneel, kruidnagel en een schijfje citroen toe.
  3. Verwarm op zacht vuur en giet het over in een theeglas, et voilà!
Apple Cinnamon Hot Toddy

Cranberry Amaretto Sour

Deze cocktail is van alle markten thuis: enerzijds zoet vanwege de amandelsmaak van de Amaretto en anderzijds zuur vanwege de limoen die eraan te pas te komt.

Wat heb je nodig (voor 6 glazen):

  • 10 eetlepels Amaretto likeur
  • 120 centiliter cranberrysap
  • 60 centiliter bruisend water
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1/2 eetlepel Suiker
  • Crushed ice
Cranberry Amaretto Sour

Bereiding (per glas):

  1. Doe de ijsblokjes in een shaker met de amaretto (net iets meer dan een volle eetlepel), 20 centiliter cranberrysap, 10 centiliter bruisend water, 1 scheut citroensap en er kan geshaket worden.
  2. Giet vervolgens de cocktail in een glas zonder crushed ice.

Leuk als toevoeging: je kunt van tevoren een feestelijke suikerrand maken op je glas door het eerst in water te dippen en vervolgens in wat suiker te draaien. Top af met een limoentje en klaar is Kees!

Lifestyle
  • Salino
  • Adobe Stock