Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lekker voor de feestdagen: geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel

Van de havens van Palermo tot Lagos: Derk Jan Wooldrik reisde als scheepskok de wereld rond. In elke havenstad deed hij nieuwe receptinspiratie op die hij bundelt in zijn boek Café Marseille. Grazia mag zijn recept voor geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel delen. 

geroosterde groenten

Geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel

Een gerecht dat lekker is en er ook nog eens mooi uitziet? Dat is deze geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel. Heerlijk om te serveren tijdens de feestdagen! Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 600 g gemengde groenten (bijv. bloemkool, pompoen, pastinaak, winterpeen), in roosjes en in gelijke stukken
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie, om in te bakken
  • Yoghurt-tahindressing (Recept onderaan dit artikel)
  • 50 g granaatappelpitten
  • 100 g gemengde noten, geroosterd

Zo maak je de geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Bestrooi de groenten royaal met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie. Verdeel ze in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in 20 à 30 minuten net voorbij beetgaar. Je wilt dat de groenten bite hebben, maar als ze te hard zijn komt de geroosterde, zoete smaak niet goed naar boven.
3. Verdeel de yoghurt-tahindressing over een serveerschaal en verdeel er de geroosterde groenten over. Top af met de granaatappelpitten en de geroosterde noten.

Derk Jan: ‘Dit bijgerecht serveer ik in al mijn restaurants en is gebaseerd op de kookstijl van Yotam Ottolenghi.’

Geroosterde groenten met yoghurt-tahin-dressing en granaatappel | Fotografie: Elvan Ünlu

Zo maak je de yoghurt-tahindressing

Roer 2 1⁄2 eetlepels Griekse yoghurt (10% vet), 2 tot 3 theelepels tahin, 3 theelepels citroensap, 1⁄4 theelepel zoutvlokken (Maldon) en 2 theelepels extra vergine olijfolie door elkaar tot een mayonaiseachtige saus. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Note: in de koelkast is de dressing ongeveer 2 dagen houdbaar.

Café Marseille

Café Marseille is geen typisch kookboek zoals je gewend bent. Het is een reis langs acht havensteden die Derk Jan Wooldrik aandeed toen hij op zestienjarige leeftijd als scheepskok aan de slag ging. Verwacht dus naast fantastische wereldse recepten ook veel persoonlijke avonturen, foto’s en anekdotes.

Lifestyle
  • Recepten: Derk Jan Wooldrik
  • Elvan Ünlu