Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lekker voor vanavond: spaghetti alla Trapanese

Van de havens van Palermo tot Lagos: Derk Jan Wooldrik reisde als scheepskok de wereld rond. In elke havenstad deed hij nieuwe receptinspiratie op die hij bundelt in zijn boek Café Marseille. Grazia mag zijn recept voor spaghetti alla Trapanese delen. 

spaghetti alla Trapanese

Recept: Spaghetti alla Trapanese

Voor een lekkere pasta mag je ons 's nachts wakker maken. Deze spaghetti alla Trapanese is om je vingers bij af te likken en is ook nog eens makkelijk te maken. Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 10 rijpe kleine tomaten
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 klein bosje basilicum, alleen de blaadjes
  • 40 g blanke amandelen, grof gehakt
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 40 g grof paneermeel
  • 400 g spaghetti

Zo maak je spaghetti alla Trapanese

1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden onder in het kokende water. Haal de tomaten uit het water en ontvel ze. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Hak het vruchtvlees fijn.
2. Maal in een vijzel of keukenmachine het vruchtvlees van de tomaten met wat zout, de knoflook en het basilicum fijn. Voeg de amandelen en de olijfolie toe en meng goed door. Proef en breng verder op smaak met zout en peper.
3. Rooster intussen het paneermeel in een droge koekenpan goudbruin. Neem de pan van het vuur en zet opzij.
4. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Schep de pasta uit het kookwater en meng met wat afhangend kookwater met een flinke eetlepel van de pesto. Maak zo elke afzonderlijke portie.
5. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met het geroosterde paneermeel. Serveer meteen.

Spaghetti alla Trapanese | Fotografie: Elvan Ünlu

Derk Jan: “Ik zou met het grootste gemak een jaar lang elke dag deze spaghetti alla Trapanese kunnen eten zonder dat die me gaat vervelen.”

Café Marseille

Café Marseille is geen typisch kookboek zoals je gewend bent. Het is een reis langs acht havensteden die Derk Jan Wooldrik aandeed toen hij op zestienjarige leeftijd als scheepskok aan de slag ging. Verwacht dus naast fantastische wereldse recepten ook veel persoonlijke avonturen, foto’s en anekdotes.

Lifestyle
  • Recepten: Derk Jan Wooldrik
  • Elvan Ünlu