Tofutaco’s
"I love de Mexicaanse keuken en deze tofutaco’s waren een absolute hit op mijn Instagram. Ik denk dat het succes hiervan grotendeels zit in hoe lekker en verrassend deze tofu is", zegt Ghislaine over het recept. "Heb je nog nooit tofu geraspt, dan raad ik je het aan eens te proberen. Je creëert hiermee een soort kleine mini sponsjes die alle smaken en marinades waar je deze mee mengt perfect opnemen. Je geeft geraspte tofu makkelijk een extra lekkere bite door deze voor je hem marineert even in de oven te roosteren. Probeer de smaken van de tofutaco, pico de gallo en zure room in één hap te krijgen voor de ultieme tofutaco-ervaring."
Ingrediënten
Dit is wat je nodig hebt voor de tofutaco's voor 2-3 personen:
- 375 gram stevige tofu
- 4 eetlepels olijfolie + extra om te bestrijken
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 100 milliliter water
- 1 eetlepel gerookte-paprikapoeder
- 8-10 kleine tarwe- of maistortilla's
- 2 eetrijpe avocado’s, in plakjes
Voor de pico de gallo:
- 3 trostomaten, in kleine blokjes
- 1 (rode) ui, gesnipperd sap van ½ limoen
- 10 takjes verse koriander, fijngesneden zout
Toppings:
- (Vegan) zure room limoenpartjes
Zo maak je de tofutaco's:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Dep de tofu goed droog met een stuk keukenpapier en rasp de tofu met een grove rasp. Verdeel de geraspte tofu over de bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Rooster 20 minuten in de oven. Schep na 10 minuten om.
- Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook met de chilivlokken 2 minuten. Voeg de tomatenpuree, sojasaus, ketjap manis en ahornsiroop toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan het water en het paprikapoeder toe. Bak nog 1 minuut mee en roer goed door. Voeg de geroosterde tofu erbij en bak nog 5 minuten.
- Meng intussen alle ingrediënten voor de pico de gallo in een kom. Zet apart.
- Schep de tofu uit de pan. Bestrijk de buitenkant van de tortilla’s met een beetje olijfolie. Draai de tortilla’s vervolgens om en schep 2 eetlepels van de gebakken tofu op de ene helft. Maak af met wat plakjes avocado en vouw de tortilla’s dubbel.
- Gebruik dezelfde pan waar nog een beetje saus in zit voor het krokant bak - ken van de dubbelgevouwen tortilla’s, en bak de taco’s 2 minuten per kant.
- Serveer de taco’s met de pico de gallo, zure room en limoenpartjes.
- Eet smakelijk!
Veggilaine
Vegetarisch koken is niet alleen makkelijk, maar vooral ook ontzettend lekker! Dat weet Ghislaine, online beter bekend als @veggilaine, als geen ander. In haar voedzame en toegankelijke recepten spelen groenten vaak de hoofdrol. Naast koken is ze ook dol op boodschappen doen, fermenteren en brood bakken. Dit zie je terug in haar recepten. Wat dacht je van hartige za’atar feta scones, zelfgemaakte fluffy pita’s, burrata met dubbelgedopte tuinbonen en kruidenvinaigrette, een mango matcha-tiramisu of zelfgemaakte crispy chili-olie?
Ook vind je in het boek onder andere hoofdstukken zuurdesembrood voor dummies, haar ultieme kooktips en een uitgebreide toko-boodschappenlijst. Naast een aantal succesrecepten van haar Instagramaccount bevat dit boek ook een heleboel verrukkelijke nieuwe gerechten. Ruim de helft van de recepten is ook nog eens veganistisch en nog meer recepten hebben een vegan optie!
- Veggilaine
- Veggilaine