Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

7x Kunsteducatieve activiteiten in het onderwijs

Een paar jaar geleden was er op het gebied van kunsteducatie een aardige crisis te vinden in het onderwijs. Gelukkig is er een kentering gaande. Inmiddels zijn er langzaam maar zeker steeds meer kunsteducatieve activiteiten in het onderwijs waar leerlingen van kunnen genieten. Tijd om een aantal van deze activiteiten, en het belang hierachter, onder de loep te nemen.  

Kunsteducatieve activiteiten in het onderwijs 

Workshops 

In de eerste plaats zijn workshops op schoolontzettend populair geworden als kunsteducatieve activiteit. Veel leerlingen vinden het namelijk lastig om te leren van kunsteducatie als alles puur op theorieën gebaseerd is. Aan de andere kant zal iemand nooit goed kunnen leren door meteen de praktijk in te duiken. Workshops zijn erop gericht een balans te vinden tussen deze twee uitersten, waardoor leerlingen enthousiast worden over wat ze leren én uitvoeren.

Dansen

Ten tweede is dansen een comeback aan het maken. Dit is met name een van de activiteiten op de basisschool waar veel vraag naar is. Dit komt doordat veel jonge leerlingen nieuwsgierig zijn naar wat dansen ze te bieden heeft. Hierbij is het mooi meegenomen dat men uit vele soorten dansvormen kan kiezen. Hierdoor kunnen er veel workshops worden gehouden over dansen zonder dat alles repetitief wordt, waardoor er uiteindelijk meer kinderen zullen zijn die dansen als passie zullen hebben of deze kunstvorm beter kunnen waarderen.

Theateruitvoeringen

Verder zijn theateruitvoeringen in trek. Waarom dit het geval is? Dit type activiteit bevat de perfecte balans tussen vermaak en beleving. Het podium betreden kan een hele ervaring zijn, vooral voor degenen die nooit eerder hebben geacteerd. Stel je voor dat je in de schoenen van een personage stapt en een verhaal voor je publiek tot leven brengt. Dit kan heel erg veel impact hebben op iemands zelfvertrouwen. Toneel levert dan ook een grote bijdrage aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals teamwork en communicatie. Vooral op de basisschool kan dit een uitstekende activiteit zijn doordat er vaak in groep 8 een musicaluit wordt gevoerd en men al een beetje ervaring zal hebben met theater.

Muzieklessen

Tevens hebben muzieklessen een ware comeback gemaakt op scholen. We hebben het dan zowel op de basisschool als de middelbare school. Er zijn verschillende redenen die muzieklessen een geliefde activiteit maken. Allereerst is het een toegankelijke methode om kinderen te laten snuffelen aan muziekinstrumenten spelen of zingen. Ook zijn er ontwikkelingsvoordelen voor kinderen. Muzieklessen stimuleren de creativiteit en helpen bij het opbouwen van discipline en doorzettingsvermogen van kinderen. Het mooie is dat muziek een universele taal is die mensen van verschillende achtergronden en culturen verbindt. Tijdens muzieklessen kunnen kinderen niet alleen technische vaardigheden leren, maar ook hun eigen muzikaliteit ontdekken en expressie vinden. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en krijgen ze een beter begrip van zichzelf en de wereld om hen heen.

Fotografie projecten 

Als vijfde moeten we het over fotografie projecten hebben. Dit is een relatief nieuw type van kunsteducatief onderwijs. Hierbij krijgen kinderen de gelegenheid om zichzelf te laten zien op het gebied van foto’s maken. We hebben het dan niet alleen over het proces van de foto maken, maar ook bijvoorbeeld het bewerken van de foto’s. Het handige hieraan is dat er een mooie balans is tussen jezelf op een creatieve manier uiten en het gebruik maken van technologie.

Poëzie sessies 

Ook poëzie sessies zijn een veel gekozen kunsteducatie activiteit in het onderwijs. Dit komt vooral doordat het besef is ingedaald dat langzaam maar zeker steeds minder mensen aan poëzie doen in het land. Om dit tegen te gaan, probeert men aan de hand van poëzie sessies het enthousiasme binnen kinderen aan te wakkeren. Ze ontdekken de kracht van woorden en hoe die kunnen worden gebruikt om emoties, gedachten en ervaringen uit te drukken op een manier die zowel uniek als persoonlijk is. Deze sessies bieden een veilige en bemoedigende ruimte waar kinderen vrij kunnen experimenteren met ritme, klank en taal zonder angst voor kritiek. Het uiteindelijke doel is om zo weer een jonge generatie klaar te stomen om gedurende evenementen als de Dodenherdenking een prachtig staaltje poëzie voor te lezen in de vorm van een gedicht.

Kunst tentoonstellingen 

Tot slot zijn er kunst tentoonstellingen. Het mooie aan dit type activiteit? Iedereen krijgt de kans om zijn of haar kunstwerken, die met veel zorg en aandacht zijn gemaakt, in de spotlight te zetten. Hierbij komt het ook vaak voor dat er tijdens de tentoonstelling ouders of andere geïnteresseerden kunnen bekijken wat kinderen hebben bedacht. De kunst kan in allerlei vormen bedacht zijn, van een tekening of schilderij tot een creatie van papier-maché.