Seks zou plezierig en pijnloos moeten zijn. Wanneer dit niet zo is, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je lichaam, psyche en relatie. Naar een seksuoloog gaan kan helpen om seksuele problemen te verminderen en vaak zelfs om definitief van klachten af te komen. Maar wordt zoiets eigenlijk vergoed?
Een aanvullende verzekering
Bij een seksuoloog kun je terecht voor verschillende behandelingen zoals relatietherapie, partnertherapie en advies over vruchtbaarheid en anticonceptie. Maar dit wordt helaas niet vergoed vanuit je basisverzekering. Volgens Bart Knopperts, expert bij Independer, zijn de kosten voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende verzekering hebt. "Met een aanvullende verzekering kun je wel een aantal sessies bij een seksuoloog vergoed krijgen, maar daarvoor zijn er specifieke voorwaarden."
Zo moet je bijvoorbeeld een verwijzing hebben van je huisarts. Ook moet een seksuoloog geregistreerd staan bij het NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie). Tevens geldt er een maximale vergoeding – dit hangt af van je zorgverzekeraar.
Intakegesprek
Als je besluit om naar een seksuoloog te gaan dan zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens zo'n gesprek kan de professional een inschatting maken van het aantal sessies dat je nodig bent en het soort behandeling. "Als je deze informatie deelt met je verzekeraar, kunnen ze berekenen hoeveel je eigen bijdrage zal zijn", aldus zorgexpert Bart.
Maak het bespreekbaar
Als je pijn ervaart tijdens de seks dan is het belangrijk om hierover te praten met je partner. Neem je partner in vertrouwen en kies een rustig moment om dit aan te kaarten, bijvoorbeeld tijdens een diner of voor het slapen gaan. Alleen al het bespreken van het probleem kan opluchting bieden en jullie dichterbij een oplossing brengen. Wees dus niet bang om het erover te hebben.
- Nouveau
- Adobe Stock