Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Deze lichamelijke klachten vertellen je dat je in een ongezonde relatie zit

We horen en lezen er regelmatig over: een toxische relatie. Manipuleren, gaslighting, ruzies en verwijten kunnen tekenen zijn van een toxic relatie, maar ook lichamelijke klachten kunnen erop wijzen dat je in een giftige relatie zit. Wij zetten de signalen voor je op een rij. 

toxic relatie

Je lichaam kan signalen vertonen die je onderbewustzijn je probeert te vertellen, maar waar je je nog niet bewust van bent. Wij vertellen je welke klachten kunnen wijzen op een ongezonde relatie.

Gespannen toestand van spieren

Spierspanning is een toestand waarin de spieren zich niet meer kunnen ontspannen. De pijn komt vaak voor in de schouders en in de bovenste zones van de borstwervelzuil, maar kan ook voorkomen in de armen, benen, handen en voeten. Als je in het bijzijn van je partner uit het niets last krijgt van spierspanningen, dan laat je lichaam je als het ware zien dat je partner je op dat moment ongemakkelijk maakt.

Buikpijn

Als iets niet goed zit in je relatie, dan kan het zijn dat je buik een signaal afgeeft. Denk aan het hebben van een opgeblazen buik of zeurende pijn. De darmen worden door experts niet voor niets het tweede brein genoemd, vertrouw daarom altijd op je onderbuikgevoel.

Een verminderde eetlust

Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog. Hierdoor kan je meer calorieën verbranden en resulteert in het feit dat je eetlust afneemt. Mensen in ongezonde relaties kunnen moeite hebben met bepaald eten, doordat zij door spanningen een knoop in hun maag hebben.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en stress. Mensen die vaak piekeren en veel nadenken hebben een verhoogd risico op het krijgen van spanningshoofdpijn. Wanneer je relatie een constante bron van zorgen is, is het logisch dat je veel aan het piekeren bent. Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van je hoofd.

Vermoeidheid

Moe worden kan op verschillende manieren gebeuren. Er bestaan drie soorten vermoeidheid: fysiek, emotioneel en mentaal en hormonaal.

In een ongezonde relatie zie je vaak dat één van de twee zich emotioneel niet gesteund voelt en als gevolg daarvan kan diegene zichzelf op den duur uitgeput voelen. Er is dan sprake van emotionele en mentale moeheid. Bij het ervaren van één van de bovenstaande klachten wordt aangeraden om op den duur een huisarts in te schakelen.

Lifestyle
  • Flair
  • Adobe Stock