Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Ymre Stiekema

Na Expeditie Robinson at topmodel Ymre Stiekema (32) dagenlang alles waar ze zin in had. Inmiddels heeft ze haar vertrouwde balans weer gevonden en deelt ze haar eetdagboek met Grazia. 

Ymre Stiekema

Maandag

“Ik ben een paar dagen op Costa Rica voor een shoot. Vanochtend zit ik om kwart over vier al in de make-up en haar. Ik start mijn dag met koffie – altijd zwart of havercappuccino – en drink verder veel water en thee. Tijdens de visagie geniet ik van pannenkoeken met siroop en fruitsalade. In het begin van mijn modellencarrière was ik veel strenger voor mezelf. Inmiddels ken ik mijn lichaam en lukt het een gezonde balans te bewaren. Ondertussen krijg ik door Expeditie Robinson veel opmerkingen over mijn gewicht, zoals mensen die denken dat ik nooit eet. Onzin, dan zou ik lange shootdagen als vandaag nooit volhouden. Ik stop ook altijd tussendoortjes in mijn tas. In de loop van de ochtend eet ik de helft van mijn Fit Piggy chocoladereep, vullend door de vezels en pproteïne. Noten en kwark vind ik ook heerlijk, maar ze zorgen bij mij helaas voor een opgezwollen buik. We lunchen met kip- quesadilla’s met groenten en een ginger ale. Aan het einde van de shootdag proosten we met een glaasje champagne. In het hotel eten we gezellig samen: spareribs met een koolsalade en één rosé. Thuis drink ik alleen alcohol in het weekend, maar voor feestjes en trips maak ik weleens een uitzondering.”

Dinsdag

“Door de jetlag ben ik vroeg wakker, dus kan ik mooi nog even sporten en ontbijten met french toast, een fruitsalade en soja-cappuccino. Vaak is het lastig om iets lekkers en gezonds op het vliegveld te scoren, gelukkig vind ik een kipwrap met salade. Voor mijn vier uur durende vlucht heb ik een chocoladereep in mijn tas. Tijdens de overstap in Atlanta geniet ik van heerlijke vistaco’s. Voor de vlucht koop ik erwtenchips met wasabi-smaak. Tijdens het wachten bij de gate is de zak al leeg; bijzonder lekker dus, haha!”

Woensdag

“In het vliegtuig ontbijt ik met kwark en een halve chocolade burrito, geen aanrader. Aangekomen in Parijs lunch ik met een bruine sandwich met gegrilde groenten. En tijdens mijn laatste vlucht naar Amsterdam geniet ik van een cappuccino en koffieboontjes met pure chocola. Na een appel en wat Pringles tijdens de autorit naar Groningen ben ik eindelijk thuis. Mijn man viert mijn thuiskomst met heerlijke melanzane alla parmigiana met aubergine, mozzarella en stokbrood. ’s Avonds kijken we gezellig samen met mijn oudste dochter Expeditie Robinson terug, met een kop thee en een stukje chocola met hazelnoot. Mijn favoriet, al droomde ik tijdens de expeditie vooral van hamburgers en kippenpoten. Eenmaal thuis at ik dagenlang waar ik zin in had. Die eerste avond alleen al patat, vlees en drie toetjes: zoveel dat mijn man er misselijk van werd.”

Donderdag

“Om acht uur rijd ik voor een shoot naar Amsterdam. Voor mijn vertrek drink ik een havercappuccino en maak ik een smoothie met spinazie, blauwe bessen, mango, proteïne, havermelk en Greens poeder voor onderweg. In de studio wordt de lunch verzorgd: Turkse pizza met feta en spinazie. Eenmaal thuis maak ik volkorenrijst met groenten en Aziatische gehaktballetjes, zodat iedereen meteen kan aanschuiven. Voor het slapengaan neem ik nog een verse sinaasappel-kaneelthee met een stukje chocola.”

Vrijdag

“Mijn vrije dag start ik met een groene smoothie. Voor het sporten drink ik nog een havercappuccino en na afloop eet ik een halve reep met stroopwafelsmaak. Ik lunch met sojayoghurt, aardbeien, blauwe bessen en oat granola. Als toetje neem ik nog een cappuccino en een stukje chocola. Tussendoor eet ik twee rijstwafels met hummus, tomaat en rucola. Vrijdagavond maken we altijd iets lekkers: vanavond een pistolet met brie en mosterd uit de oven met uienchutney, plus een salade van komkommer, appel en rucola. We drinken een glas witte wijn en spelen een potje yahtzee.”

Zaterdag

“Ik start mijn dag weer met een groene smoothie en havercappuccino. Zodra mijn oudste dochter terugkomt van voetbal lunchen we samen met twee geroosterde volkorenbroodjes met guacamole plus een gekookt eitje. Einde dag borrelen we gezellig met vrienden in de stad met kaas, bitterballen, kipstukjes en boneless ribs, plus twee rosé. Eenmaal thuis eet ik nog wat wortel en paprika met hummus voor de vitamines. Na mijn eerste zwangerschap, elf jaar geleden, aten mijn man en ik heel clean en sportte ik dagelijks. Door die extreme focus zat ik juist niet lekker in mijn vel. Nu ben ik steady en geniet ik pas echt.”

Zondag

“Voor het ontbijt pakken we uit: ik eet een croissant, aardbeien, gekookt eitje en haverpannenkoek met banaan. Tijdens deze luierzondag lunch ik met sojayoghurt, granola, aardbeien en blauwe bessen. Met z’n vieren voetballen we in de tuin. Als tussendoortje neem ik mijn favo groene smoothie. ’s Avonds eten we wortel-linzenpuree met gewokte spinazie, knoflook en witvis. Tijdens het kijken van Expeditie Robinson nemen we nog een borrelplank met kaas, druiven en rauwkost, plus een kop thee. Bijzonder om samen terug te kijken. En ondanks dat ik mijn familie miste, ben ik trots dat ik heb meegedaan.”

Benieuwd hoe gezond Ymre eet? In de nieuwste Grazia geeft sportdiëtist Esther van Etten van de Voedingspraat-podcast en esthervanetten.nl antwoord op die vraag. Nu in de winkel en online te bestellen via tijdschrift.land!

Showbizz
  • NL Beeld